Laura Borràs ha estat condemnada per prevaricació i per falsedat documental (Europa Press / Kike Rincón)

La JEC passa la pilota al Parlament perquè retiri l'escó a Borràs o al·legui en 10 dies

La Junta es referma en la interpretació de la Llei Electoral avalada pel Suprem quan es van retirar els escons de Quim Torra i Pau Juvillà

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central ha donat aquest dijous un termini de 10 dies al Parlament perquè comuniqui si retira l'escó de diputada a Laura Borràs o presenti al·legacions al procediment que hi ha obert.

Primer, l'acord es dirigeix a la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, i l'insta a comunicar dins d'aquest termini de 10 dies quines mesures adopta sobre aquest assumpte, tenint en compte la jurisprudència que exposa la Junta.

En segon lloc, també dona 10 dies a Laura Borràs per formular al·legacions.

La decisió arriba quan la condemna a Borràs per prevaricació i falsedat documental encara no és ferma.

Tot i això, en la reunió de la Junta d'aquest dijous al migdia hi havia l'opció d'aplicar a la presidenta suspesa del Parlament la mateixa interpretació de la Llei Electoral amb què van retirar l'escó a l'expresident Quim Torra i a l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà.

En l'acord, els membres de la junta han refermat aquest criteri, però han evitat prendre cap decisió, i han obert un període d'al·legacions de 10 dies, com ja va fer en els altres casos.


La via aplicada amb Torra i Juvillà

La que defensa la Junta és una interpretació polèmica de la llei. Tot i això, en els casos de Torra i Juvillà, ha estat avalada pel Tribunal Suprem.

Tant l'expresident de la Generalitat com l'exdiputat de la CUP van ser condemnats per desobediència. I quan la sentència encara no era ferma, la Junta Electoral Central (JEC) va ordenar la retirada del seu escó. Ho va fer amb una interpretació de la Llei Electoral. En concret, de l'article 6.2 de la LOREG, que diu això:

"Són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'administració pública o contra les institucions de l'estat, quan la condemna hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del sufragi passiu o la inhabilitació absoluta o especial de suspensió per a càrrec públic."

L'article diu, textualment, que els condemnats són "inelegibles", és a dir, que no es poden presentar a unes futures eleccions. Però la JEC va interpretar que això volia dir que la seva situació ja els feia "incompatibles" per poder ser diputats.

I van aplicar el que es va anomenar "inelegibilitat sobrevinguda". És a dir, que els podien retirar l'escó encara que la sentència no fos ferma.

Per tant, sembla clar que també s'acabarà aplicant en el cas de Laura Borràs, condemnada per prevaricació i per falsedat documental en una sentència no ferma que recorreran al Suprem.

En l'acord d'aquest dijous, els membres de la Junta han remarcat que la prevaricació per la qual s'ha condemnat Borràs és un delicte contra l'administració pública.

En cas que es decideixi la retirada, la Junta Electoral ordenarà el Parlament que procedeixi a fer-la efectiva. La cambra podrà presentar al·legacions. També un recurs al Suprem demanant mesures cautelars.

Però, en el cas de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà, la JEC va ordenar la retirada de l'escó fins i tot abans que el Suprem resolgués la petició de cautelars i les rebutgés.

ARXIVAT A:
JxCatLaura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut