La policia va iniciar la investigació de l'assassinat del canonge de València el 23 de gener
La policia va iniciar la investigació de l'assassinat del canonge de València el 23 de gener (Europa Press/Rober Solsona)

L'arquebisbat diu que no sabia res del comportament sexual del canonge assassinat a València

La circumscripció eclesiàstica, en un comunicat, informa que no tenia constància dels fets, tot i que explica que ja va advertir el canonge fa dos anys

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional va començar a investigar l'assassinat del canonge emèrit de la catedral de València, Alfonso López Benito, el 23 de gener, després de trobar el seu cos mort al domicili on vivia, al centre de la ciutat i molt a prop de la seu episcopal, amb signes de violència.

Dos dies després, les autoritats van detenir un home de 34 anys per la seva possible relació amb l'assassinat i, després d'interrogar-lo i de parlar amb diferents veïns, la policia ha descobert que el religiós, de 80 anys, mantenia relacions sexuals amb nois a canvi de diners.

El detingut, un home en situació de vulnerabilitat, visitava sovint la casa de la víctima per mantenir-hi relacions, una conducta que s'hauria repetit diverses vegades i amb diversos joves, cosa que hauria comportat alguns conflictes i discussions entre l'eclesiàstic i algun d'aquests joves.

Fa poc més de dos anys, la policia ja hauria hagut d'intervenir després d'una discussió entre López Benito i un noi d'uns 20 anys per la desaparició del telèfon del religiós.
 

L'arquebisbat va advertir el canonge fa dos anys

L'arquebisbat de València, en un comunicat, ha informat que no tenia constància dels fets, tot i que expliquen que ja van advertir el canonge fa dos anys.

"Vam advertir el canonge perquè els veïns de l'edifici en què residia van queixar-se dient que hi havia persones que anaven a casa seva, però en cap cas van al·ludir a fets com els que es narren. Des de llavors, mai hem tornat a rebre cap mena de queixa."

Expressen "un profund dolor" per uns fets "manifestament contraris als compromisos de vida sacerdotal" i manifesten "l'escàndol, el desconcert i el dolor" causat per aquest cas, "sobretot als fidels i als membres del presbiteri".

Els agents van recopilar informació a l'habitatge del canonge
Els agents van recopilar informació a l'habitatge del canonge (EFE/Biel Aliño)

El detingut, acusat d'homicidi i estafa

L'arrestat, un home de 34 anys, hauria conegut el clergue a l'estació d'autobusos de València. El religiós hauria convidat l'home a passar uns dies a casa seva, lloc on l'hauria assassinat.

El detingut, després de l'incident, va decidir fugir, emportant-se la targeta de crèdit i el telèfon del difunt i utilitzant les dues coses les hores posteriors a l'assassinat. Això va facilitar molt la feina a les autoritats, que van localitzar-lo ràpidament.

L'home va ingressar a la presó el cap de setmana passat, acusat d'un delicte d'homicidi i un altre d'estafa.

Tant el ministeri fiscal com l'arquebisbat de València van demanar al jutge que enviés a presó el detingut "per la gravetat dels fets, les proves que han presentat les acusacions i el risc de fuga".
 

El PSPV-PSOE demana cobertura legal per a les víctimes

Arran de l'incident, el PSPV-PSOE ha demanat al govern valencià que doni cobertura legal a les víctimes dels abusos sexuals que s'hagin pogut cometre en el si de l'Església al País Valencià.

La portaveu de memòria històrica del PSPV-PSOE a les Corts, Mercedes Caballero, ha assegurat que "els fets ocorreguts en els últims dies demostren que això no són qüestions del passat".

ARXIVAT A:
PolicialReligióPolicia NacionalPaís Valencià
Anar al contingut