L'Ajuntament de Barcelona alerta de "risc d'esclat social" si no s'aturen els desnonaments

L'informe documenta la situació de 1.211 persones, 748 adultes en situació de vulnerabilitat, amb 463 menors a càrrec, en circumstàncies d'extrema vulnerabilitat

L'Ajuntament de Barcelona ha alertat el govern espanyol del risc d'un esclat social si no s'amplia la moratòria de desnonaments "a totes les famílies en situació de vulnerabilitat amb independència de si la seva precarietat és conseqüència directa de la Covid". Així ho sosté un informe de la Unitat Antidesnonaments de Barcelona sobre desnonaments de 1.211 persones en situació de vulnerabilitat a la ciutat entre el 14 de setembre i el 23 d'octubre que l'Ajuntament ha fet arribar al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i a què ha tingut accés EFE.

Aquest informe documenta la situació de 1.211 persones, 748 adultes en situació de vulnerabilitat, amb 463 menors a càrrec, en circumstàncies d'extrema vulnerabilitat, afectades per 443 ordres judicials de desnonament prèvies a la declaració de la pandèmia, a les quals s'ha intentat desallotjar un cop com a mínim i que l'Ajuntament de Barcelona ha atès i aconseguit aturar en un 90% dels casos des de mitjans de setembre.

"Es tracta de llançaments de persones en situació de pobresa que no poden acollir-se a la moratòria del govern de l'estat perquè la seva vulnerabilitat econòmica i social és anterior a la pandèmia, o bé perquè no tenen un títol legal sobre l'habitatge on resideixen", explica l'informe municipal.

En l'anàlisi de les 443 ordres de desnonament que fa la Unitat Antidesnonaments de Barcelona, conclou que més del 50% han estat impulsades per grans tenidors, és a dir, empreses, bancs i persones físiques que tenen escripturades al seu nom més de 15 habitatges a Catalunya i que, en molts casos, estan incomplint la legalitat vigent.

"Els equips municipals, les entitats socials, associacions de veïns i les mateixes famílies afectades ens alerten d'un nivell de desesperació i crispació molt preocupant. Aquestes alarmes fan témer un esclat social que podria evitar-se ampliant la moratòria a totes les famílies en situació de vulnerabilitat amb independència de si la seva precarietat és conseqüència directa de la Covid", apunta l'informe.

Per això, i davant l'esclat de la segona onada de Covid-19, l'Ajuntament de Barcelona sosté que "resulta de la màxima urgència ampliar la moratòria de llançaments a totes les persones en situació de vulnerabilitat" i recorda que són molts els països que tenen prohibit fer-los durant èpoques de fred, sense necessitat de pandèmia.

La setmana passada, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va trucar al president del govern, Pedro Sánchez, per insistir que és urgent modificar la moratòria de desnonaments perquè ningú en situació precària es quedi sense habitatge en aquest context de pandèmia de la Covid.

Avui, dilluns, la presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat el president de govern espanyol i el PSOE a posar fi als desnonaments i a regular els preus dels lloguers, i ha reclamat al govern de la Generalitat que desenvolupi totes les seves competències en matèria d'habitatge perquè no hi hagi més desallotjaments.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut