Pla curt d'una fuita d'aigua d'una canonada a Badalona
Imatge d'arxiu de la fuita d'aigua d'una canonada a Badalona (Europa Press)

La solució a les fuites inacabables de la canonada del Ter-Llobregat arribarà 23 anys després

Aigües Ter-Llobregat licita l'últim tram d'aquesta obra, que permetrà portar aigua en sentit invers, des de Barcelona cap al Vallès o el Maresme, i arreglar les fuites de la canonada original, com la que perd 250.000 litres al dia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Bernat Rexach

Periodista de la secció de Societat de TV3

@bernatrexach
Actualitzat

El desdoblament de la canonada soterrada que porta aigua del Ter des de la potabilitzadora de Cardedeu fins a Barcelona serà una realitat d'aquí a dos anys, un cop Aigües Ter-Llobregat (ATL) ha licitat l'últim tram que quedava pendent de fer.

D'aquesta manera, es completarà una obra que va començar el 2003 i es va aturar el 2009, quan s'havien desdoblat tres quartes parts de la canonada.

Aquesta actuació permetrà portar aigua també en sentit invers, sense agafar-la del Ter, i arreglar les fuites de la canonada en funcionament, construïda als anys 60. 

Aquest quart i últim tram té una llargada d'uns sis quilòmetres. Les obres duraran dos anys i costaran uns 35 milions d'euros, que se sumaran als prop de 80 milions que van costar els tres trams executats fins ara.

Com si fos una mena de "bypass", la canonada transcorre paral·lela a l'actual, que surt de la planta potabilitzadora més gran de Catalunya, la de Cardedeu, i arriba fins a l'estació distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona. 

 

Una fuita de quasi tres litres per segon

Un cop pugui entrar en servei aquesta segona canonada, Aigües Ter-Llobregat hi derivarà tota l'aigua i tancarà l'aixeta de la primera, l'antiga, per poder entrar a inspeccionar-la i reparar-la, un treball que durarà mesos.

Fins ara, durant dècades, això pràcticament no s'havia pogut fer, perquè hagués suposat tallar una de les conduccions d'aigua més importants que abasteix l'àrea metropolitana. Entre les reparacions que caldrà emprendre hi ha fuites com la que es va detectar el 2009 a la zona de Badalona i Santa Coloma de Gramenet. 

Allà, des de fa 15 anys, es perden per filtració uns 250.000 litres cada dia. O, cosa que és el mateix, gairebé tres litres d'aigua cada segon.

Tot i que una part d'aquesta aigua es recupera per al reg, i tot i que és un percentatge molt petit si tenim en compte que per la canonada hi poden arribar a passar 4.000 litres per segon, és una fuita incompatible amb l'actual situació de sequera i amb el missatge que "cada gota compta" que es vol transmetre, també des d'ATL. 

Dues canonades en servei

En un futur, tenir dues canonades permetrà tallar el subministrament d'una d'elles en cas que tingui una fuita, perquè hi haurà una alternativa. Però suposarà també un canvi important en l'operativa del sistema.

"És una obra clau, perquè permetrà també conduir l'aigua bidireccionalment", explica el director de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat, David Vila:

"Podrà anar des d'aquí cap a Barcelona, com fins ara, o a la inversa, des des de plantes de l'àrea de Barcelona, com la potabilitzadora del Llobregat, cap al Vallès o el Maresme." 

Segons Vila, el sistema, en ser bidireccional, serà "molt més robust" davant qualsevol eventualitat, com un temporal que deixi inutilitzades plantes potabilitzadores o dessalinitzadores, o necessitat:

"Imaginem-nos, per exemple, que es crea un polígon industrial al Vallès de grans dimensions, o que hi ha una concentració de població que té una demanda important d'aigua. Doncs no caldria seguir estirant recursos del Ter, l'aigua podria venir de l'àrea metropolitana." 

Espai d'eliminació de partícules en superfície a la planta potabilitzadora del Ter a Cardedeu
Espai d'eliminació de partícules en superfície a la planta potabilitzadora del Ter a Cardedeu (ACN/Albert Segura)

Justament, el pacte del Ter que van signar fa set anys totes les parts implicades, des de grups ecologistes fins a la Generalitat, estipula que s'ha d'anar reduint progressivament l'aigua que es capta d'aquest riu, i que a partir del 2028 el transvasament no podrà superar el 30% del seu cabal.

Una aigua del Ter que arriba a la potabilitzadora de Cardedeu, la més gran de Catalunya, provinent dels embassaments de Sau, Susqueda i el Pasteral. El seu destí, un cop tractada, és Barcelona, el Vallès i el Maresme sud.  

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut