La fuita inacabable de Badalona: 17 anys perdent dos litres d'aigua per segon

La fuita de la canonada és tan gran que s'ha hagut de construir una séquia i un dipòsit per reconduir l'aigua. La companyia diu que, per tenir-ho resolt, caldrà esperar com a mínim tres anys

Oriol Llach EstrellaActualitzat

El Francisco omple el temps lliure que té com a jubilat cuidant el seu hort. Diu que li va molt bé per oblidar els problemes i que, de pas, fa una mica d'esport amb l'aixada. A l'hora de regar, per a ell, l'aigua no és un maldecap perquè la treu d'un rierol que hi ha just davant del seu tros, al barri del Canyet de Badalona.

Aquesta aigua prové d'una fuita que hi ha en una de les dues macrocanonades que abasteix aigua de boca a Barcelona i l'àrea metropolitana. Es va detectar l'any 2005 i des de llavors perd 2 litres per segon.

"Des que tinc aquest hort que agafo l'aigua d'aquí. És una pena que s'estigui perdent perquè és una aigua molt bona"

En Josep Barnés rega el seu hort, al barri del Canyet de Badalona (CCMA)

Com el del Francisco, una desena d'horts més s'alineen en paral·lel a aquest rierol. En Josep rega amb aigua de pou però està acostumat a veure persones que omplen el cotxe amb garrafes.

"Aquí no para. L'aigua baixa les 24 hores del dia, i si algú la pot aprofitar que l'aprofiti."

Però l'aprofitament que en poden fer els jubilats dels horts o les persones que omplen garrafes és una anècdota si es compara amb el volum d'aigua que s'està malbaratant. Els veïns del barri de Canyet ja fa anys que es queixen. Ara la situació de sequera encara fa encendre més els ànims. El Pepe Sánchez està indignat i assegura que des de l'Associació de Veïns de Canyet estudien emprendre accions judicials:

"Això no és un problema de Canyet: és un problema de ciutat, de consciència social. Som al 2022 i no s'ha fet res, perquè es continua perdent l'aigua. No podem, amb l'entrada dimecres del decret de sequera, continuar fent això. Hi hem de fer alguna cosa"

L'aigua que surt de la fuita baixa per un rierol al barri de Canyet (CCMA)

L'aigua que prové d'aquesta fuita pertany a la conca del Ter-Llobregat. Surt per algun punt d'un túnel que es va construir els anys seixanta i que va de Cardedeu fins a la Trinitat. Fa 3 metres de diàmetre i hi passa un flux de 4.000 litres per segon.

La reparació requereix que s'aturi el pas d'aigua per la conducció i es pot trigar mesos abans que es detecti el punt per on es perd aigua, un temps en què milions de cases es quedarien sense subministrament d'aigua de boca. Per això la solució passa per construir un desdoblament d'aquest túnel. El cost de les obres és de 35 milions d'euros i ja s'estan enllestint els darrers tràmits perquè comencin. José Miguel Diéguez és el gerent d'Aigües Ter-Llobregat.

"No estem parlant d'anar a comprar una canonada i substituir-la per una altra. La solució està en marxa. Trigarà un temps perquè l'obra és complexa i encara hi ha una tramitació administrativa a fer. Estem parlant del 2025 per tenir una solució al problema"

"El 98% de l'aigua que ATL posa a les canonades arriba als domicilis. La fuita té una importància relativa molt petita, però tot i així donem importància a cada gota d'aigua i per això farem una inversió d'aquest tipus encara que sigui per recuperar 2 litres per segon, assegura Diéguez, que afegeix que "s'ha de tenir present que, en total, per aquesta canonada hi passen 4.000 litres per segon".

Una imatge d'arxiu de l'interior del túnel on hi ha la fuita d'aigua (CCMA)

2008: Primera denúncia i acord amb l'Ajuntament de Badalona per aprofitar l'aigua

Fa 14 anys Catalunya va viure un dels capítols de sequera més severs. En aquell moment, els veïns del barri de Canyet van portar el cas als tribunals, però el 2009, un any després, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va arxivar la denúncia perquè la fuita no suposava un risc per al medi ambient.

En aquest context, l'Agència Catalana de l'Aigua, Aigües Ter-Llobregat i l'Ajuntament de Badalona van signar un conveni per evitar el malbaratament de l'aigua de Canyet. Es va construir un pou des d'on es desviava l'aigua mitjançant una bomba en dues direccions. Per un costat anava a la canalització exterior destinada als horts, i per l'altra s'emmagatzemava en un dipòsit de 200 metres cúbics, des d'on, posteriorment, uns camions cisterna podien transportar tots aquests litres d'aigua allà on fes falta de Badalona. El seu destí havia de ser la neteja dels carrers i el rec de les zones verdes de la ciutat.

El punt final de la canalització en superfície de l'aigua de Canyet (CCMA)

El Pepe Sánchez, veí de tota la vida de Badalona, recorda que el moviment de camions cisterna des del dipòsit es va veure només durant el primer any. En José Miguel Diéguez, per la seva banda, assegura que fa molt de temps que des de l'Aigües Ter-Llobregat no tenen notícies de l'ús municipal de l'aigua emmagatzemada al dipòsit.

"Quan es va detectar aquesta fuita, ATLL va construir unes instal·lacions que va cedir a l'Ajuntament de Badalona perquè pogués fer un ús d'aquesta fuita i que no es perdés aquesta aigua. Precisament si ara aflora tota aquesta aigua per diferents llocs és perquè no aquestes mesures alternatives no es fan servir. No sé per què passa."

A l'hora d'elaborar aquest reportatge s'ha demanat la participació de l'Ajuntament de Badalona, però des del consistori no s'ha volgut fer cap declaració sobre la qüestió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut