143 països voten a favor de demanar al Consell de Seguretat que es reconegui Palestina membre de ple dret de l'ONU (Reuters/Eduardo Munoz)
Nova York

143 països demanen al Consell de Seguretat de l'ONU reconèixer Palestina membre de ple dret

L'oficina de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) a Jerusalem tanca després que "grups d'israelians extremistes" hagin calat foc a l'exterior de l'edifici

RedaccióActualitzat

143 dels 193 països membres de l'ONU han tornat a demanar aquest divendres la integració de Palestina com a estat de ple dret a l'Assemblea General, una decisió que ha de prendre el Consell de Seguretat de l'ONU.

El text planteja "drets i privilegis addicionals" a Palestina, que ara per ara forma part de l'ONU com a estat observador i no com a membre de ple dret. Amb l'ampliació dels drets, Palestina tindria més representació i veu a l'Assemblea General. Segons s'argumenta, l'estat de Palestina "està habilitat per a la pertinença a l'ONU d'acord amb l'article 4 de la carta fundacional de l'ONU" i, en conseqüència, "es recomana al Consell de Seguretat reconsiderar l'assumpte de forma favorable".

En protesta per aquesta decisió de la majoria de països representats a les Nacions Unides, l'ambaixador israelià, equipat amb una trituradora de documents, ha fet miques la primera pàgina de la Carta fundacional de l'ONU davant la mirada estupefacta de la resta de representants diplomàtics.

L'ambaixador israelià davant l'ONU, Gilad Erdan, tritura la Carta de les Nacions Unides en el ple d'aquest divendres (Reuters/Eduardo Munoz)

Entre els nou països que han votat en contra de la incorporació de Palestina com a membre de ple dret, a més d'Israel, hi ha els Estats Units, l'Argentina, Hongria i la República Txeca.

La coordinació dels països de la Unió Europea ha quedat, un cop més, en entredit, si es té en compte que la resolució la van presentar països com Espanya, Irlanda i Bèlgica --membres de la Unió Europea--, juntament amb una setantena de països més, i que altres països de la UE com Hongria i la República Txeca hi han votat en contra.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha dit que el suport de l'Assemblea General de les Nacions Unides perquè Palestina es converteixi en membre de ple dret de l'ONU és important de cara a la votació sobre el tema al Consell de Seguretat de l'ONU. Abbas ha assegurat que "Palestina continuarà esforçant-se per obtenir la condició de membre de ple dret".

Riyad Mansour, ambaixador de Palestina davant les Nacions Unides, en la sessió d'aquest divendres (Reuters/Eduardo Munoz)

El Consell de Seguretat de l'ONU ja va rebutjar el 18 d'abril la incorporació de Palestina com a membre de dret, amb el vot de bloqueig dels Estats Units, dos vots en contra i dotze vots favorables.

La majoria aconseguida aquest divendres és molt superior als dos terços que es requereixen per demanar que es voti la incorporació al Consell de Seguretat. Però és gairebé la mateixa que l'aconseguida el 2012, quan es va aconseguir que Palestina entrés com a estat observador a l'Assemblea de les Nacions Unides.

Atacs a la seu de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina

El cap de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA), Philippe Lazzarini, ha anunciat aquest divendres la decisió de tancar la seu a Jerusalem Est després que grups d'israelians hagin calat foc al perímetre en què es troba l'oficina.

En un missatge a X, Lazzarini ha apuntat que l'oficina de la UNRWA es mantindrà tancada "fins que es restableixi la seguretat adequada" i ha denunciat que fa dos mesos que "israelians extremistes" protesten a l'exterior de la seu i que "les protestes han esdevingut més violentes" en la darrera setmana. Denuncia que els han llençat pedres i han amenaçat amb pistoles els treballadors.

El cap de la UNRWA ha denunciat que els manifestants que han calat foc a l'exterior de la delegació estaven acompanyats per "homes armats" i que tots instaven a "cremar l'ONU".

El director de la UNRWA mostra les restes de l'incendi a l'exterior de la seu de l'Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina (Reuters/Sinan Abu Mayzer)

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaONUGuerra a Gaza
Anar al contingut