Madrid / Màlaga

La policia deté nou presumptes membres de la màfia russa i georgiana en la segona part de l'"operació Vespa"

Agents del Cos Nacional de Policia han detingut nou persones a Madrid i Màlaga acusades de pertànyer presumptament a la màfia russa i georgiana. Aquestes detencions s'han fet dins l'anomenada "operació Vespa", en la qual l'any passat ja es van detenir 28 persones a Barcelona, Alacant i Màlaga. Els detinguts estan acusats de blanqueig de diners i d'associació il·lícita. Segons la policia, el modus operandi d'aquestes persones consistia a aconseguir diners a Rússia i Geòrgia que, després, blanquejaven a Espanya.

Actualitzat

Entre els detinguts hi ha un advocat rus que havia viatjat a Madrid per entrevistar-se a la presó de Soto del Real amb Zakhar Kniazevitx Kalaixov, àlies "Sakro el jove", que va ser empresonat en la primera part de l'"operació Vespa". Kalaixov està considerat com el màxim responsable de la màfia georgiana. Nacionalitzat rus i catalogat d'individu molt perillós, mantenia una posició dominant sobre la resta de caps russos de les organitzacions mafioses Solnsevskaia, Ismailovskaia i Bratkskaia.

Conegut també com "l'home invisible", perquè pràcticament no es deixava veure i gairebé no hi ha fotografies seves, va prendre el comandament dels anomenats "vor z konen" als anys noranta. Els serveis de seguretat de la Unió d'Emirats Àrabs, a instàncies de la policia espanyola, el van detenir el passat 7 de maig, després que aconseguís fugir d'Espanya durant les detencions practicades en la primera fase de l'operació.

Els detinguts estan acusats dels presumptes delictes de blanqueig de diners i associació il·lícita. Segons fonts judicials, els acusats blanquejaven a Espanya els diners que aconseguien de les pràctiques delictives comeses a Rússia i Geòrgia. Concretament, compraven bars, cadenes de restaurants i cotxes de gran cilindrada.

El juny del 2005 es van detenir un total de 28 persones a Barcelona, Alacant i Màlaga, la majoria de les quals eren originàries de la república de Geòrgia.

Anar al contingut