Tarragona

La nuclear d'Ascó va manipular l'alarma perquè no es detectés la fuita del novembre

Els responsables de la central nuclear d'Ascó van manipular el sistema de detecció de la radioactivitat del sistema de ventilació perquè no es disparés l'alarma. Aquest va ser l'origen de la fuita de partícules que hi ha hagut els últims mesos a la central, segons els detalls que ha donat aquest dimecres el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Segons l'informe del CSN, els responsables de la central van ocultar el problema a la Generalitat, que mitjançant el seu sistema de control va detectar una radiació més elevada a mitjans de desembre.

Actualitzat
El Consell de Seguretat Nuclear ha donat més detalls sobre el cas de la contaminació d'Ascó en unes respostes que ha enviat al grup ecologista Greenpeace. L'informe detalla que els responsables d'Ascó van modificar el punt d'alarma radioactiva dels detectors del sistema de ventilació de manera injustificada i sense comunicar-ho, cosa que va facilitar la sortida a l'exterior de la radioactivitat.

L'informe, a més, remarca que la xarxa de control de radioactivitat de la Generalitat va detectar un lleuger augment dels nivells de radiació entre els dies 14 i 18 de desembre i que, quan es va preguntar a la central sobre possibles problemes, aquesta va negar que n'hi hagués cap.

El Consell de Seguretat Nuclear també detalla l'ocultació permanent dels fets als inspectors residents i que també es va ocultar la localització de diverses partícules radioactives entre els dies 17 i 28 de març, abans de comunicar-se formalment la fuita per indicació del mateix consell i no per voluntat pròpia.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut