Ribera d'Ebre

Vuit-centes persones s'hauran de sotmetre a anàlisis de radiació per l'incident d'Ascó

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) considera ara que l'incident produït fa uns dies a la central nuclear d'Ascó podria haver estat més greu del que es creia inicialment. L'organisme continua descartant que hi hagi un risc real per a la població de la zona, però mesurarà el nivell de radioactivitat a totes les persones que han passat per aquest emplaçament des del 28 de novembre passat. A més, el consell continua treballant en l'obertura d'un expedient sancionador i exigirà que es depurin responsabilitats pels fets.

Actualitzat

Els darrers informes sobre l'incident d'Ascó han portat el Consell de Seguretat Nuclear a elevar el nivell dels fets al grau 2 de l'escala internacional que mesura aquest tipus de successos, que va del nivell 0 al 7.

Els experts asseguren que l'impacte radiològic sobre la població de l'entorn i sobre els mateixos treballadors continua estant per sota dels límits legals, i que per tant, no hi ha risc. Malgrat tot, s'estan fent controls de nivell de radioactivitat a les prop de 800 persones que van passar per aquell entorn des del dia 28 de novembre. De moment, ja s'han sotmès a aquestes anàlisis més de 500 persones, i en cap cas no s'han trobat indicis d'incorporació de material radioactiu.

La decisió del CSN ve motivada per l'inadequat control del material radioactiu que ha detectat l'organisme i per la informació "incompleta i deficient" que els haurien proporcionat des de la central.

Entre d'altres coses, el CSN denuncia que les estimacions sobre la quantitat total de residus abocats a l'exterior són superiors a les previstes inicialment, i afegeix que probablement el titular de la centra ja ho sabia des de feina uns dies però no ho va comunicar.

A banda de les anàlisis per valorar l'impacte radiològic sobre la població, el Consell de Seguretat Nuclear començarà "immediatament" una campanya de vigilància radiològica per completar les mesures adoptades a principis d'abril, i està treballant en l'obertura d'un expedient sancionador al titular de les instal·lacions.

Anar al contingut