Ascó

Greenpeace denuncia que la contaminació d'Ascó és 500.000 vegades més greu del que admet la central

La fuita de partícules radioactives de la central nuclear d'Ascó I porta cua. El Consell de Seguretat Nuclear assegura que la contaminació no suposa cap perill, ni per als treballadors, ni per a la població. Greenpeace, en canvi, afirma que és mig milió de vegades més potent del que s'està dient. Els ecologistes demanen explicacions urgents i apunten que l'incident demostra els errors de seguretat de la central. Les autoritats han explicat que la fuita es va produir durant la recàrrega del reactor al novembre i el grup ecologista es pregunta si la planta va decidir amagar-ho o és que els plans de vigilància no han funcionat.

Actualitzat

Greenpeace i Ecologistes en Acció de Catalunya qüestionen la versió oficial de l'incident a Ascó I. Afirmen, citant una font pròpia que asseguren que està ben informada, que la quantitat de radiació que contenen les partícules és molt superior a la que reconeix la central. Els ecologistes demanen explicacions urgents i una investigació de les partícules radioactives que s'han trobat a l'interior dels terrenys de la central nuclear. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) assegura que la contaminació no suposa cap perill i creu que la fuita es va produir durant la recàrrega del reactor al novembre.

Els ecologistes sospiten que els responsables de la central han amagat l'incident fins ara i carreguen contra els plans de vigilància. Les dues organitzacions han explicat que temen que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs hagi amagat informació com ja va passar, diuen, quan hi va haver una corrosió del sistema de refrigeració de Vandellòs II. Greenpeace denuncia que la central no ha dit res de l'incident fins que ells "han aixecat la llebre".

Greenpeace i Ecologistes en Acció demanen al CNS que faci bé la seva feina i comprovi fins on han arribat les partícules. Demanen que s'elabori un mapa de la contaminació perquè, segons apunten, el vent podria haver arrosegat els elements radioactius més lluny. Finalment, reclamen una modificació del règim sancionador actual perquè el Consell pugui imposar una multa exemplar a Ascó per aquest incident, que recorden que és inedit.

El portaveu de la central nuclear, Francesc Moragas, assegura que si no han conegut abans l'incident ha estat perquè les partícules van quedar dipositades a la sortida dels conductes d'aire condicionat i no s'han dispersat fins aquesta setmana. Moragas ha garantit que tots els plans de vigilància radioactiva han funcionat i que la central no ha amagat cap tipus d'informació.

Recollint les partícules

Aliens a la polèmica, tècnics de la central nuclear Ascó I i del Consell de Seguretat Nuclear han pentinat durant tot el dia el perímetre de les instal·lacions per assegurar-se que no hi ha més partícules radioactives. Si no se'n troben més, les feines d'inspecció acabaran dilluns. Els elements radioactius es van detectar dijous durant una inspecció rutinària en algunes àrees fora dels edificis de la central, principalment al terrat d'algunes instal·lacions.

Aquestes partícules, d'una mida inferior a un gra de sorra, haurien sortit de l'edifici del combustible de la central en passar a través d'algun dels filtres del sistema de ventilació. Al mes de novembre es va detectar un incident en aquest edifici i tots dos fets podrien estar relacionats. El Consell de Seguretat Nuclear ha insistit que les partícules alliberades no suposen cap perill per a la població ni per als treballadors de la planta.

Des de divendres s'han trobat una dotzena d'aquestes partícules, que han estat recollides. És la primera vegada que hi ha un incident com aquest en una central nuclear de l'estat espanyol.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut