Madrid

La inflació interanual puja fins al 2,2% a Catalunya i fins a l'1,7% a tot l'Estat pels aliments i la benzina

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,3% al maig a Catalunya i la inflació interanual es va situar en el 2,2%, mentre que al conjunt de l'Estat va pujar al maig un 0,2% respecte a l'abril i va fer augmentar tres dècimes la seva taxa interanual, que s'ha situat a l'1,7%.

RedaccióActualitzat
L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,3% al maig a Catalunya i la inflació interanual es va situar en el 2,2%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Catalunya és darrere de Cantàbria la comunitat més inflacionista, un increment que s'explica per l'encariment dels aliments i les begudes no alcohòliques i pel fet que al maig de l'any passat els carburants s'havien abaixat més que ara.

Al conjunt d'Espanya, l'IPC va pujar al maig un 0,2% respecte a l'abril i va fer augmentar tres dècimes la seva taxa interanual, que s'ha situat a l'1,7%. El motiu és l'encariment del preu dels aliments i de les begudes no alcohòliques, que ha repuntat vuit dècimes i s'ha situat en el 3,4%, per la pujada de preus de les fruites fresques, els llegums i les hortalisses; l'oci i la cultura, que ha elevat més d'un punt la seva taxa interanual, fins a l'1,6%, per un descens més moderat dels preus dels viatges organitzats, i el transport, on la taxa interanual ha augmentat sis dècimes, fins al -0,1% després que els preus dels carburants van baixar el mes passat menys que el maig de 2012, segons l'INE. Per contra, la vivenda va retallar al maig quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,1%.

La taxa interanual de l'1,7% és la segona més baixa a l'Estat des del juny del 2010, quan la inflació es va situar en l'1,5%. El passat mes d'abril, però, l'IPC va baixar un punt en la seva taxa interanual i va deixar la taxa interanual en l'1,4%, el seu nivell més baix en tres anys. Tot i l'augment del maig, el govern espanyol espera que l'IPC acabi l'exercici al voltant de l'1% o menys.

Pel que fa a l'evolució mensual dels preus, l'increment ha estat de tres dècimes a Catalunya i entre els capítols que més s'han disparat, destaca la roba i el calçat. El repunt mensual de maig al conjunt de l'Estat, el quart en un mes consecutiu, es deu, sobretot, a l'encariment del vestit i el calçat per la temporada primavera-estiu i també per la pujada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques i pel parament de la casa.

Finalment, l'Índex de preus de consum harmonitzat es va situar al maig a Espanya en l'1,8%, tres dècimes més que a l'abril, mentre que la inflació subjacent, la que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, s'ha incrementat una dècima, fins al 2%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut