L'oli d'oliva és un ingredient bàsic de la dieta mediterrània
L'oli d'oliva és un ingredient bàsic de la dieta mediterrània
Reus

La dieta mediterrània funciona i la URV ho demostra amb l'estudi Predimed-Plus

Un estudi liderat per la Universitat Rovira i Virgili comença a donar resultats en pacients amb sobrepès i síndrome metabòlica

Actualitzat

Ja fa cinc anys que va començar l'estudi Predimed-Plus i ara els investigadors han reunit a Reus alguns dels participants.

Tots han combinat una dieta mediterrània baixa en calories fent exercici, i els resultats són evidents.

José Luís Valdivieso, amb 70 anys, en fa 3 anys que participa en l'estudi. Pesava 95 quilos i ara, 75. Se n'ha tret 20 de sobre.

"Abans era una persona completament sedentària. Treballava en un despatx davant d'una taula i un ordinador i no feia res més que anar de casa a la feina i de la feina a casa. Ara, cada matí vaig al gimnàs, cosa que no havia fet mai, i camino moltíssim."

L'Araceli Arasa ha perdut 8 quilos en quatre anys. En pesava 84 i ara, 76. Assegura que es troba molt millor:

"Al principi em costava molt, però tinc tres fills i no vull ser una càrrega per a ells. Tenim uns anys però és millor complir-los amb salut."

L'Elvira Espelta també s'ha tret uns quilos i els resultats són obvis:

"Em sento molt bé i m'han tret molts medicaments que em prenia per als ossos."

Prop de 500 persones de les comarques de Tarragona, de 50 a 70 anys, participen en aquest estudi liderat per la Universitat Rovira i Virgili. De mitjana, s'han aprimat uns quatre quilos i el més important, els han mantingut. Però no tot s'acaba perdent pes.

Els avantatges per a la salut, com explica Jordi Salas, investigador principal de Predimed-Plus, van més enllà.

"Tot apunta que d'aquí uns anys aquestes persones tindran una reducció del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, càncer i altres malalties cròniques."

Notícia relacionada: La dieta mediterrània podria alentir la progressió de la psoriasi, segons un estudi

Salas propugna la dieta mediterrània dels anys 60:

"Menjar molts productes d'origen vegetal, fruits secs, llegums, cereals integrals, verdura, fruita... i reduir el consum de productes d'origen animal i de productes processats. També recomanem estar menys temps assegut davant de pantalles i més temps en moviment, com caminar i fer activitats lleugeres."

També és un gran defensor de l'oli d'oliva i el sofregit de ceba, all i tomàquet.

 

Predimed Plus és un dels estudis de nutrició més ambiciosos que s'han fet a Espanya. Hi participen gairebé 7.000 persones en 32 grups d'investigació.

"Els participants tenen obesitat i síndrome metabòlica, panxeta i alteracions com la tensió alta, els nivells de sucre una mica massa alts, el colesterol bo massa baix... són factors de risc que condicionen tenir diabetis i malalties cardiovasculars."

Més del 60% de la població espanyola té sobrepès o obesitat.

 

 

ARXIVAT A:
AlimentacióSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut