Exemple de psoriasi al palmell de la mà (Flickr)
Exemple de psoriasi al palmell de la mà (Flickr)

La dieta mediterrània podria alentir la progressió de la psoriasi, segons un estudi

Les persones que segueixen més rigorosament aquesta dieta presenten menys risc de psoriasi greu

Xavier DuranActualitzat

La dieta mediterrània podria afegir aviat una virtut més a les que ja se li atribueixen: pot alentir la progressió de la psoriasi.

La psoriasi és una malaltia crònica de la pell que afecta entre l'1 i el 2% de la població de totes les edats. La causa es desconeix, i es caracteritza per l'aparició d'unes plaques vermelloses amb descamació blanca. Poden aparèixer en qualsevol àrea del cos, però són més freqüents en els colzes, els genolls i el cuir cabellut.

L'estudi que suggereix una relació inversa entre dieta mediterrània i evolució de la psoriasi l'ha realitzat un equip d'investigadors francesos, encapçalat per Céline Phan, de l'Hospital Universitari Henry Mondor, i es publica a la revista JAMA Dermatology.

La recollida de dades s'ha fet en el marc del programa Nutrinet-Santé, que estudia les relacions entre nutrició i salut. En aquest cas, 35.735 persones varen respondre al qüestionari. D'aquestes, les tres quartes parts eren dones. Els investigadors van dividir els individus en tres grups, segons si tenien psoriasi greu, si tenien psoriasi no greu o si no tenien la malaltia.

També van respondre sobre els seus hàbits alimentaris, inclòs el consum d'alcohol. Això va permetre calcular si practicaven la dieta mediterrània. El rang anava del 0 -cap adherència a la dieta- fins al 18 -seguien totalment la dieta mediterrània. També es van tenir en compte variables que podien influir en els resultats, com edat, sexe, activitat física, índex de massa corporal, tabaquisme o malaltia cardiovascular.

Els resultats indiquen una relació inversa entre seguiment de la dieta mediterrània i gravetat de la psoriasi. Les persones que tenien psoriasi greu eren les que menys seguien la dieta mediterrània.

Els autors deixen clar que el seu treball no demostra que hi hagi una relació de causa-efecte entre la dieta mediterrània i el menor risc de psoriasi greu, però assenyalen hipòtesis que explicarien que això fos així. Les dietes que afavoreixen els processos inflamatoris poden desencadenar o agreujar la psoriasi. En canvi, els àcids grassos poliinsaturats i altres components abundants en els aliments que formen la dieta mediterrània prevenen la inflamació.

També aporten, però, una possible explicació diferent: que la psoriasi alteri els hàbits alimentaris. En aquest cas, la malaltia seria la causa que provocaria menys seguiment de la dieta mediterrània.

En tot cas, conclouen que si la relació es confirma, la dieta mediterrània hauria de ser integrada en el tractament habitual de la psoriasi, sigui lleu o greu.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutAlimentació
Anar al contingut