L'artista Tvboy ha convertit Ayuso i Casado en "El senyor i la senyora Smith", en un grafiti a Barcelona
L'artista Tvboy ha convertit Ayuso i Casado en "El senyor i la senyora Smith", en un grafiti a Barcelona (EFE/Toni Albir)

La comissió per al germà d'Ayuso: cronologia d'un cas que ha fet implosionar el PP

Repàs dels fets i les declaracions que han portat a un enfrontament obert entre la direcció del partit i la presidenta madrilenya

RedaccióActualitzat

L'origen de tot plegat estaria en un contracte que la Comunitat de Madrid va atorgar pel procediment d'urgència a l'empresari Daniel Alcázar, amic íntim des de fa dècades de Tomás Díaz Ayuso, germà de la presidenta.

Són amics des de la infantesa perquè estiuegen junts a Sotillo de la Adrada, un poble de la província d'Àvila.


Un contracte per comprar mascaretes

Signat l'1 d'abril del 2020, en ple esclat de la pandèmia, el contracte, per valor d'un milió i mig d'euros, era per comprar 250.000 mascaretes.

Es va signar amb l'empresa d'Alcázar malgrat que es dedica al tèxtil i a la ramaderia i que no havia estat mai proveïdor de material sanitari, segons diverses informacions publicades.

Altres informacions apunten, a més, que el germà de la presidenta s'hauria embutxacat una comissió de 286.000 euros com a intermediari.
 

El PP demana explicacions a Ayuso

La tardor de l'any passat, la direcció del Partit Popular hauria demanat explicacions a Isabel Díaz Ayuso. Ella assegura que va parlar amb el seu germà i que va traslladar la resposta a Pablo Casado: "Hi ha una relació comercial normal, aquí no hi ha res il·legal."

Les relacions entre la direcció del PP i Díaz Ayuso, però, van quedar enrarides, fins al punt que la presidenta madrilenya va amenaçar de no assistir a la convenció nacional del partit.

Teodoro García Egea a la seu del PP el 17 de febrer
Teodoro García Egea a la seu del PP el 17 de febrer(Europa Press/Eduardo Parra)

Al final hi va anar, el dia de la cloenda, però va bloquejar el secretari general, Teodoro García Egea, al WhatsApp.

Algunes informacions asseguren que Casado hauria amenaçat Ayuso amb el contracte d'Alcázar, cosa que el president del PP ha negat, assegurant que es van limitar a demanar-li explicacions.


Intent d'espionatge

A finals de l'any passat, a Díaz Ayuso li arriben informacions --sembla que a través d'un exministre de Mariano Rajoy-- que el PP hauria volgut contractar un detectiu per espiar el seu germà, i que ho hauria fet a través de l'Empresa Municipal d'Habitatge de l'Ajuntament de Madrid.

La persona encarregada de contactar amb aquest professional seria Ángel Carromero, pròxim a Casado i assessor de l'Ajuntament de Madrid. Carromero va presentar la dimissió després d'una conversa amb l'alcalde madrileny, José Luis Martínez-Almeida.


Martínez-Almeida ho nega tot

Martínez-Almeida, que també és portaveu estatal del PP, nega cap implicació de Carromero i assegura que des de l'Ajuntament no hi va haver cap contacte amb cap detectiu i que no s'ha destinat diner públic a espiar la presidenta madrilenya

Des de la direcció del Partit Popular també es nega reiteradament que es contactés o s'ordenés contactar amb cap detectiu privat o professional semblant.
 

Creuament d'acusacions

Diaz Ayuso compareix i declara: "No m'hauria imaginat mai que la direcció nacional del meu partit actuaria d'una manera tan cruel i injusta contra mi."  Diu que ha destapat el cas perquè la direcció del PP ha filtrat informacions en contra seva per desacreditar-la i destruir-la políticament.

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, durant una compareixença (EFE/Javier Lizón)(EFE/Javier Lizón)

Assegura que, des del govern madrileny, ella no ha ajudat mai de cap manera el seu germà i lamenta que el seu partit li demani a ella que demostri la seva innocència.

La direcció del PP no triga a reaccionar i García Egea compareix a la seu del PP per respondre a la presidenta madrilenya amb la seva pròpia munició: "No m'hauria pogut imaginar mai que atacaria d'una manera tan cruel i injusta el partit que l'hi ha donat tot."

L'acusa, a més, de fer "acusacions gravíssimes, gairebé delictives" contra Casado i la direcció del partit li obre expedient informatiu.


Casado reclama explicacions

Pablo Casado entra públicament en la batalla en una entrevista a la Cope, en què torna a negar que el PP encarregués cap espiontage a l'entorn d'Ayuso i li exigeix més explicacions a la presidenta madrilenya sobre el contracte que hauria beneficiat el seu germà.

Isabel Díaz-Ayuso respon defensant-se en un comunicat, el mateix divendres, en què afirma que el germà va cobrar 55.850 euros i no 283.000 pel contracte amb el seu govern. A més, diu que els diners els va rebre per les gestions en la compra de les mascaretes, però no com a comissió.

Casado sortint d'una entrevista radiofònica el 18 de febrer
Casado sortint d'una entrevista radiofònica el 18 de febrer (Europa Press/Eduardo Parra)


El PP tanca l'expedient informatiu

El PP dona per bones aquestes explicacions i anuncia que tanca l'expedient a Ayuso. Casado li hauria comunicat en una reunió que van fer tots dos en acabar el dia a la seu del PP del carrer Génova. Trobada, no obstant, que, segons l'equip de la presidenta madrilenya, va ser "infructuosa".

ARXIVAT A:
PPIsabel Díaz Ayuso
Anar al contingut