Barcelona

La campanya electoral per a les eleccions generals del 9 de març ja està en marxa

Estem en campanya, ara sí. A la mitjanit els partits s'han posat el vestit de campanya i han deixat enrere la llarga precampanya per a les eleccions generals del 9 de març. Ha estat una legislatura intensa des que el 14 de març del 2004 el PP va perdre la majoria absoluta i el PSOE va recuperar el poder amb Zapatero al capdavant. Són els principals protagonistes d'uns comicis que, tradicionalment, s'han plantejat molt bipolaritzats. La resta de formacions, però, s'han carregat les piles perquè aquests quinze dies que ara comencen els serveixin per sumar els vots que els faran influents en l'escena política espanyola. A Catalunya, els partits ja han posat les cartes sobre la taula.

Actualitzat

Ja no hi ha volta enrere ni gaire temps de rectificar. Els partits tenen només dues setmanes per seduir els electors convocats a les urnes el 9 de març per elegir els diputats que determinaran qui és el proper president del govern espanyol. La travessa és reduïda, només dos candidats es presenten amb clares possibilitats de ser investits presidents. Però és una travessa tan reduïda com incerta: el PSOE i el PP creuen la línia de sortida gairebé empatats.

L'actual president, José Luis Rodríguez Zapatero, haurà de convèncer els electors amb l'aval de la feina feta els últims quatre anys i amb propostes de futur. De ben segur que també es postularà, com ja ha fet els últims dies de precampanya, advertint dels riscos que el Partit Popular de Mariano Rajoy accedeixi al poder. Per guanyar la partida, el PSOE confia en el lema "Vota amb totes les forces" i, segons ha dit el candidat Zapatero, afronta la campanya amb l'objectiu de lluitar contra l'abstenció perquè cada ciutadà que es queda a casa, diu, és un vot pel PP.

Els socialistes també tenen un puntal important en la contesa: el PSC. Catalunya va ser determinant en la victòria socialista d'ara fa quatre anys i Zapatero no vol que els catalans li passin factura. Per això ha confiat en Carme Chacón, nomenada ministra d'Habitatge a mitja legislatura per esperonar els catalans. El PSC ven el producte apel·lant a l'optimisme i advertint també dels avantatges dels seus davant dels riscos dels populars. Chacón ho ha recordat en declaracions al districte d'Horta-Guinardó, on han fet l'enganxada del primer cartell. Chacón ha recordat els atacs del PP a l'Estatut català, i ho ha contraposat a l'actitud de Zapatero, que "hi ha deixat la pell", per Catalunya. Chacón ha demanat el vot també per "jubilar una dreta rància" que "frenarà" els progressos que segons ella ha aconseguit Zapatero.

El Partit Popular ha esperat amb ànsies que arribés el dia d'avui. Fa quatre anys van perdre la majoria absoluta i el govern espanyol amb la cara nova de Mariano Rajoy. El delfí d'Aznar ha tingut una legislatura per reivindicar-se i per publicitar el seu missatge contraposat al del president Zapatero. Ha garantit la intensitat política de la legislatura amb els duels parlamentaris i extraparlamentaris que hi ha disputat. L'estratègia és, per alguns analistes, arriscada pel fet que pot haver creat algunes animadversions en segons quins territoris de l'Estat. Però al mateix temps, també podria haver-li generat simpaties en d'altres. La solució a aquest enigma se sabrà el dia 9; fins llavors buscarà de captivar els espanyols "Amb cap i cor", tal com ressenya el seu eslògan. Rajoy, des d'Andalusia -on hi ha eleccions autonòmiques-, ha reivindicat la Constitució del 1812 i del 1978 perquè garanteix l'Espanya que ell defensa.

A Catalunya, el Partit Popular també té un repte important aquesta campanya. L'última enquesta del CIS assegurava que era l'únic partit que pujava en nombre de vots i d'escons al conjunt de Catalunya. Dolors Nadal és conscient d'aquest repte i la seva recepta per aconseguir-lo és remarcar que Zapatero "no s'ha ocupat dels problemes reals de la gent" i s'ha dedicat a "crear problemes". Diu que si obté vuit diputats Rajoy podria ser president. Nadal s'ha acompanyat de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, cosa que ha volgut desvincular de qualsevol interpretació.

Convergència i Unió es vol erigir com el tercer en discòrdia i de la mà de Josep Antoni Duran Lleida. Els nacionalistes no estan disposats a quedar relegats per l'escenari bipolar de les eleccions i ho demostren amb el seu lema electoral: "El teu vot farà respectar Catalunya". És un missatge que pretén advertir que només amb CiU s'aconseguirà condicionar les polítiques del proper president espanyol, sigui del PSOE o del PP. Josep Antoni Duran Lleida s'ha mantingut en l'equidistància en aquest sentit i només ha donat una pista: no pactarà amb qui perdi... tot i que no necessàriament pactarà amb qui guanyi si no accepta un seguit de condicions. Aquestes condicions passaran, sobretot, per "defensar Catalunya dels incompliments del PSOE i de les mentides del Partit Popular", segons ha explicat Duran. El candidat de CiU també ha recordat que el seu partit ha estat molt més decisiu a Madrid aquesta legislatura "que no pas altres partits que van votar Zapatero per ser investit president", i amb aquest aval ha demanat el suport dels electors, per tal de poder ser encara més decisius al Congrés.

A Tarragona, ERC ha presentat un lema de campanya que no oblida gens ni mica la independència: "Objectiu: un país de primera. Per això volem la independència". De fet, aquest concepte vertebra el missatge d'Esquerra i del seu candidat, Joan Ridao, que es marca el repte de revalidar els vuit escons que va aconseguir Josep-Lluís Carod-Rovira ara fa quatre anys quan era el cap de cartell al Congrés després d'abandonar el govern català per la famosa entrevista amb ETA. Ridao és optimista perquè creu que Esquerra "ha consolidat un espai polític" que li dóna esperança per revalidar el resultat de fa quatre anys, bo i sabent que va ser un context "excepcional". El respecte a Catalunya també és un dels objectius d'Esquerra i, en aquest sentit, s'ha desmarcat del respecte que demanava Convergència pel fet que ERC és un "partit independentista que vol un estat propi" per a Catalunya. ERC també vol aconseguir tenir representació a les quatre demarcacions catalanes

Iniciativa per Catalunya-Verds – Esquerra Unida i Alternativa vol superar els dos escons que va ajudar IU a tenir grup parlamentari propi el 2004. El candidat Joan Herrera vol "rebel·lar-se contra l'inconformisme, contra la demagògia i contra la mentida de la dreta". Amb el lema "Solucions justes, lògiques i valentes", Herrera s'ha compromès a lluitar pels "somnis de l'esquerra: pensions dignes, sous decents, escoles bressols per als infants i arribar a l'hora amb Rodalies". En declaracions a TV3, Herrera ha avisat que "s'ha acabat pactar amb nosaltres les lleis socials i pactar amb Duran les lleis del mercat elèctric. Volem que el pol d'esquerres que representem tingui més presència".

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut