Junts expulsa del partit la diputada Cristina Casol, que passarà al grup mixt

La seva denúncia per assetjament dins el grup parlamentari es va arxivar, i una vintena de diputats en van demanar l'expulsió

RedaccióActualitzat

L'executiva de Junts per Catalunya ha decidit aquest dilluns expulsar del seu grup parlamentari la diputada Cristina Casol, pròxima a la presidenta de la formació, Laura Borràs.

La decisió arriba després que aquesta diputada denunciés assetjament per raó de gènere dins del grup de Junts, i s'ha pres en una reunió molt tensa, segons el diari Ara, que ha avançat la notícia.

El resultat de la votació, però, no ha estat precisament ajustat: han votat a favor de l'expulsió 29 membres de l'executiva, mentre només 8 hi han votat en contra.


No deixarà l'escó i passarà al grup mixt

Ara serà el grup parlamentari de Junts el que previsiblement procedirà a enviar-la al grup mixt, perquè Casol ja ha anunciat que no pensa deixar l'escó.

El 8 de gener es va saber que aquesta diputada, número 2 per Lleida en les eleccions del 14F, el 4 de novembre va posar una denúncia a l'Oficina d'Igualtat del Parlament per "assetjament per raó de gènere" dins del grup parlamentari.

La investigació de la denúncia, duta a terme per l'empresa Intress, va identificar "masclisme cultural arrelat" a Junts, però no va considerar provat que hi hagués hagut assetjament.

En conseqüència, l'Oficina d'Igualtat fa 15 dies va arxivar la denúncia i això va portar la setmana passada una vintena de diputats de Junts a demanar per carta que fos expulsada del partit, mentre 6 més ho van fer per altres mitjans.

Cristina Casol, en el ple d'aquest dimecres al Parlament (ACN/Nico Tomás)
Cristina Casol, durant un ple del Parlament, darrere del president del grup de Junts, Albert Batet (ACN/Nico Tomás)

El cas d'Aurora Madaula, pendent de resoldre

El cas de Casol podria tenir continuïtat en el d'una altra diputada de Junts, Aurora Madaula, també afí a Borràs i que la setmana passada es va saber que havia presentat una denúncia similar.

De fet, el cas de Madaula, que està de baixa, es va fer públic abans que el de Casol: a finals de novembre, durant el Ple de les Dones, va denunciar "les violències silencioses dels companys i de les companyes".

Ho va fer des del faristol del Parlament, i la direcció de Junts va elevar-ho a la Comissió de Garanties del partit després que 22 diputats es queixessin de les seves paraules amb una carta conjunta.

 

Aurora Madaula, diputada de Junts, a la tribuna del Parlament
Aurora Madaula, en la seva intervenció al Ple de les Dones al Parlament (3Cat)

 

ARXIVAT A:
JuntsParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut