Imatge d'arxiu de la diputada Aurora Madaula (ACN/Francesc Voltas)

La diputada Aurora Madaula també denuncia Junts al Parlament per assetjament

El passat mes de novembre, la diputada Cristina Casol iniciava el mateix tràmit a l'Oficina d'Igualtat de la cambra

RedaccióActualitzat

La secretària segona de la mesa del Parlament, Aurora Madaula, també ha denunciat Junts davant l'Oficina d'Igualtat de la cambra catalana per assetjament, tal com ha avançat el diari Ara. I d'igual manera que ho va fer uns mesos enrere la diputada de la mateixa formació, Cristina Casol.

A l'escrit, Madaula exposa els fets que ja va anunciar públicament al novembre davant del Ple de les Dones del 25N, quan va afirmar ser víctima de "violències silencioses":

"Sovint, quan parlem de violència masclista, parlem de violència física, d'agressions sexuals o de les víctimes de feminicidis; però hi ha violències silencioses, dels companys i de les companyes."

Discurs que, posteriorment, va compartir a la xarxa social X la presidenta del grup, Laura Borràs, propera a la diputada.

Quatre dies després de la seva intervenció, 22 diputats de Junts van signar un escrit contra ella i la sectorial de feminisme del partit va demanar obrir un expedient a la diputada, en considerar que havia fet un ús polític del masclisme.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Anna Erra, es va reunir amb Madaula a finals de novembre, i la va instar a "reflexionar" sobre si s'havia de mantenir a la mesa davant la "manca de confiança".

Ara, la diputada, que està de baixa mèdica des d'abans de Nadal, ha procedit a denunciar el seu grup polític igual que ja ho va fer una altra companya de partit: Cristina Casol.

Aurora Madaula i Anna Erra, al Parlament (ACN/Marta Sierra)
Imatge d'arxiu d'Aurora Madaula i Anna Erra, al Parlament (ACN/Marta Sierra)

La denúncia de Casol

Al novembre, la diputada de Junts Cristina Casol, considerada també del nucli proper a Borràs, va denunciar haver estat objecte de "discriminació per raó de gènere" en el si del seu partit.

Dos mesos després, l'Oficina d'Igualtat del Parlament va arxivar la causa per manca de proves i, per tant, no va anunciar actuacions. Tot i això, l'informe, que va realitzar una empresa externa, sí que va acreditar "masclisme arrelat" a Junts.

Amb tot, dilluns que ve la formació podria decidir que expulsa Casol del grup, després que una gran majoria de diputats de Junts, 26 de 32, ho hagin demanat a través dels òrgans interns del partit o formalment per carta.

Alguns dels companys d'escó de Casol consideren que la diputada hauria confós la discrepància política dins del partit amb comentaris o actituds que es consideren assetjament per raó de gènere.

En qualsevol cas, segons va poder saber TV3, si finalment és expulsada del grup parlamentari, Casol no renunciarà a la seva acta i passarà a ser diputada no adscrita.
 

Erra proposa suspendre el protocol d'assetjament per revisar-lo

En aquest sentit, el Parlament té un protocol d'assetjament des del desembre del 2021 i s'ha aplicat per primera vegada arran de la denúncia de Casol.

Així mateix, en la reunió de la mesa de dimarts passat, la presidenta del Parlament va proposar suspendre aquest protocol, per revisar-lo, una proposta que va ser rotundament rebutjada per la resta de membres, pertanyents al PSC, ERC i la CUP.

I és que les altres formacions es van mostrar partidaries de revisar-lo, però no d'anul·lar-lo mentre s'estudien millores.

La presidenta del Parlament, Anna Erra creu que el protocol d'assetjament té mancances (ACN)

Tot i això, fonts properes a la presidència de la cambra han indicat que, a proposta d'Erra, s'ha encarregat "un informe jurídic" per determinar si és necessari revisar el protocol per millorar-ne l'aplicació.

Les mateixes fonts no han aclarit si l'informe jurídic ha estat encarregat als lletrats del Parlament o, per contra, l'elaborarà el secretari general de la cambra, que és un càrrec de confiança designat a proposta de la presidència.

 

ARXIVAT A:
Masclisme Junts
Anar al contingut