Diputats de Junts fan un escrit contra Aurora Madaula per denunciar "violències" de companys

Una vintena de diputats han signat un text que ha motivat que la direcció del partit hagi elevat el cas Madaula a la Comissió de garanties, l'òrgan disciplinari intern que presideix l'advocada Magda Oranich

RedaccióActualitzat

El discurs de la secretària segona de la mesa del Parlament i vicepresidenta de Junts, Aurora Madaula, amb motiu del 25-N ha causat mala maror al partit. Durant el ple de les Dones, celebrat al Parlament, Aurora Madaula va denunciar violències masclistes "silencioses" de "companys i companyes"

 "Sovint, quan parlem de violència masclista, parlem de violència física, d'agressions sexuals o de les víctimes de feminicidis; però hi ha violències silencioses, dels companys i de les companyes."

Madaula no ha explicat els motius que la van portar a fer el discurs, que arribava precedit de l'enrenou al si del grup parlamentari arran la declaració del Parlament de suport a una activista proavortista andorrana. Madaula hauria consensuat un redactat al marge del partit i quan el seu grup se'n va assabentar la va desautoritzar. Finalment, la declaració no va tirar endavant perquè no va rebre el suport ni de Junts ni tampoc del PSC.

Tot plegat va fer que, durant el cap de setmana, a les files de Junts per Catalunya s'anés evidenciant el malestar, tot i que sempre des de la discreció.

Aquest dimarts, el cas ha agafat més volada a la reunió ordinària del grup parlamentari. Madaula no ha assistit presencialment al Parlament. A la reunió de la mesa, sí que ho ha fet de manera telemàtica, un fet poc habitual. En canvi, no ha anat a la reunió del grup parlamentari on s'ha informat els diputats que la direcció de Junts ha decidit elevar el cas Madaula a la Comissió de garanties del partit, l'òrgan disciplinari intern que presideix l'advocada Magda Oranich. 

La decisió de la direcció ha arribat després que una vintena de diputats hagin promogut un escrit en què declaren el seu malestar pel comportament de Madaula i demanen al partit que emprengui accions.  

Aurora Madaula, Laura Borràs i Francesc de Dalmases, partidaris de sortir del govern
Aurora Madaula, Laura Borràs i Francesc de Dalmases, partidaris de sortir del govern (ACN/Natàlia Segura)

Madaula, a l'entorn de Borràs 

Aurora Madaula és una de les diputades més pròximes a Laura Borràs i, juntament amb Francesc de Dalmases i Jaume Alonso-Cuevillas, formen el nucli més pròxim a l'expresidenta del Parlament.

De fet, divendres, poc després del discurs de Madaula, l'expresidenta del Parlament, present a la cambra des de la tribuna de convidats, va compartir el text a les xarxes socials. 

Fa dues setmanes, Jaume Alonso-Cuevillas va ser rellevat com a portaveu de Junts a la comissió de Justícia del Parlament, un càrrec que li donava una certa visibilitat.

D'altra banda, Oranich va ser la responsable d'un informe al qual qualificava d'incorrecte l'actitud de Dalmases amb una periodista del programa FAQS de TV3. Segons l'informe, el diputat va perdre els nervis de manera exagerada. De Dalmases va acabar dimitint del seu crrec de vicepresident del partit.

Oranich també haurà de decidir si Laura Borràs continua com a presidenta de Junts un cop hi hagi sentència ferma pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. L'última paraula sempre la tindrà el partit.

ARXIVAT A:
Junts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut