Pla mitjà del president de la comissió d'investigació del 155, Antoni Morral, amb la presidenta del grup CatECP, Jéssica Albiach, el 13 de juny…
Pla mitjà del president de la comissió d'investigació del 155, Antoni Morral, amb la presidenta del grup CatECP, Jéssica Albiach, el 13 de juny del 2019 (horitzontal)

Junqueras, Romeva, Bassa, Turull, Rull i Forn podran assistir al Parlament el 28 de gener

Assistiran a la comissió d'investigació del 155 perquè "la seva presència és un deure inexcusable"

RedaccióActualitzat

El Departament de Justícia ha donat llum verda a la compareixença d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn a la comissió d'investigació de l'article 155 al Parlament de Catalunya, prevista per al dimarts 28 de gener.

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima garantirà la seva "presència" física al Parlament, que és un "deure inexcusable", ja que es tracta d'una petició formulada per la cambra catalana, segons ha informat el departament.


Constituïda el novembre del 2018

La comissió d'investigació sobre el 155 es va constituir fa més d'un any, el novembre del 2018, amb la intenció d'analitzar els efectes de l'aplicació d'aquest article de la Constitució per part del govern Rajoy l'octubre del 2017.

Ciutadans no va voler formar-ne part, perquè va considerar que era "la via dels independentistes per allargar el procés".

El PP, per la seva banda, s'hi va apuntar amb reserves, i el PSC va incorporar-s'hi amb la intenció d'analitzar si l'aplicació del 155 havia tingut "alguna conseqüència positiva".


Primera sortida des del maig

Els sis exconsellers que hi compareixeran gairebé no han sortit de la presó des que hi van entrar, entre el novembre del 2017 i el març del 2018.

En els casos de Junqueras, Rull i Turull i Romeva, en van poder sortir el 20 de maig del 2019 per anar a recollir l'acta de diputats i senador en el cas de Romeva.

També per assistir a la constitució del Congrés i del Senat abans que les mateixes cambres, a instància del Tribunal Suprem, els suspengués.


Primers permisos

Aquesta compareixença coincidirà gairebé en el temps amb l'inici dels permisos d'alguns dels presos per sortir durant alguns dies.

És el cas de Jordi Cuixart, que ja ha sortit aquest dijous i haurà de tornar 48 hores després, i de Jordi Sànchez, que té previst fer-ho la setmana que ve.

La resta, però, hauran d'esperar com a mínim fins a l'octubre, quan ja hagin complert la quarta part de la condemna per sedició a què els va sentenciar el Tribunal Suprem.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Judici procésOriol JunquerasRaül RomevaJosep RullJordi TurullDolors Bassa
Anar al contingut