Confirmat el segon grau als presos de l'1-O: els Jordis podran demanar permisos la setmana que ve

Justícia manté la proposta de les presons de classificar els dirigents independentistes en el segon grau penitenciari

Actualitzat

La Secretaria de Mesures Penals del Departament de Justícia ha decidit confirmar el segon grau per als presos independentistes, mantenint la proposta que havien fet les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses l'11 de desembre passat.

Per tant, els nou dirigents sobiranistes condemnats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó pel Suprem no podran sortir dels centres penitenciaris fins que hagin complert una quarta part de la condemna.

A la pràctica, això vol dir que els presos continuaran en el règim ordinari que tenien fins ara, en lloc d'un tercer grau o règim de semillibertat.

 

 

El segon grau penitenciari dona dret a permisos de 36 dies a l'any. El tercer grau, en canvi, permet anar a treballar o fer tasques de voluntariat, i només tornar a la presó per dormir els dies entre setmana.

La decisió final, de caràcter tècnic, l'han pres deu persones, entre juristes i psicòlegs, del servei de classificació, sobre la base de criteris socials i reincidència, entre d'altres.

 

Cuixart i Sànchez durant una mobilització sobiranista en els dies previs a l'1-O

 

Sànchez i Cuixart, primers a poder demanar permisos

Els primers a poder demanar permisos seran Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en presó des del 16 d'octubre del 2017. A partir del dimarts de la setmana que ve, els Jordis hauran complert una quarta part de la condemna.

L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, va anunciar aquest dimecres que l'expresident de l'ANC té previst demanar el primer permís ja la setmana vinent per poder estar al costat dels seus familiars.

 

La resta, a partir de l'octubre

La resta de presos podran tenir dret a permisos entre l'octubre del 2020 i l'octubre del 2021, en funció de cada cas.

Els següents de poder sol·licitar permisos són Joaquim Forn i Josep Rull, l'octubre d'aquest any.

 

Rull i Forn al Pati dels Tarongers anant cap a una reunió del Consell Executiu l'octubre del 2017 (ACN / Elisenda Rosanas)

 

Els altres s'hauran d'esperar fins l'any que ve. Al gener, ho podrà fer l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

Dolors Bassa, Jordi Turull i Raül Romeva podran demanar-los a partir del mes de febrer del 2021.

I l'últim de complir la quarta part de la condemna serà Oriol Junqueras, que té la pena més alta. El president d'Esquerra podrà sol·licitar els primers permisos l'octubre del 2021.

 

 

La via de l'article 100.2

La Secretaria de Mesures Penals de la Conselleria de Justícia deixa la porta oberta que se'ls atorgui el conegut com a "article 100.2".

Aquest article del reglament penitenciari permet la possibilitat de flexibilitzar el compliment de la condemna amb sortides al carrer per motius laborals.

El 100.2 seria d'aplicació immediata si ho aprova la junta de tractament de cada presó i ho ratifica el jutge de vigilància penitenciària.

De tota manera, no hi ha antecedents que aquest article s'hagi aplicat en el mateix moment en què s'obté el segon grau.

 

 

Els tres graus

Les persones empresonades es classifiquen en tres graus: el primer, el més restrictiu; el segon, que és el més generalitzat; i el tercer, que permet anar a la presó només a dormir.

En el primer s'hi classifiquen els presos considerats més perillosos, i comporta que no poden demanar permisos per sortir de la presó.

Amb el segon grau, els presos poden sortir de permís 36 dies cada any si han complert una quarta part de la condemna. A més, el segon grau pot implicar un règim força obert si el pres té feina fora de la presó.

Finalment, els presos classificats en el tercer grau només estan obligats a passar 8 hores a la presó cada dia, per dormir. A més, disposen de fins a 48 dies de permís anuals.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatJudici procésOriol JunquerasJordi CuixartJordi SànchezJoaquim FornCarme ForcadellDolors BassaRaül RomevaJordi TurullJosep Rull
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut