Jeff Bezos deixa la direcció d'Amazon com l'home més ric del món, 27 anys després

El lideratge del gegant del comerç electrònic passa a mans d'Andy Jassy, que lidera la divisió de dades al núvol, la gallina dels ous d'or del grup

Actualitzat

Amazon va néixer un dia com avui fa 27 anys. Va començar en una urbanització de cases unifamiliars típica de Seattle venent llibres des del garatge. Fins aquí, podria semblar que Jeff Bezos és l'encarnació del somni americà. Però ni venia llibres per romanticisme ni va començar sense recursos.

El seu pare li va deixar dos milions de dòlars quan ell ja era agent financer a Wall Street i va decidir-se a vendre llibres per això:

"Vaig veure que els creixements de visites a internet es multiplicaven any rere any. Per això vaig pensar que havia de buscar un model de negoci rendible, i vaig escollir els llibres com a primer producte per vendre online d'entre una selecció de 20 productes diferents que ja s'estaven venent."

En una entrevista del 1997, Bezos ja assegurava que la clau era "literalment construir una botiga online que no podria existir de cap altra manera, cap llibreria pot tenir un catàleg infinit de llibres: a internet sí que es pot".

Aquest és l'origen de l'imperi Amazon, fer un negoci a internet impossible d'igualar des del món físic. I aquells dos milions de dòlars del pare valen avui gairebé dos bilions de dòlars, més fins i tot del que mou en un any tota l'economia espanyola.

Bezos, dins d'una càpsula de Blue Origin
Bezos, dins d'una càpsula de Blue Origin (Reuters/Isaiah J. Downing)


L'imperi Amazon

Ara ven qualsevol cosa i també té un canal de pel·lícules (Amazon Prime), de música i de videojocs (Twitch) i ha comprat estudis de cinema. Però la gallina dels ous d'or és el seu servei d'emmagatzematge de dades, Amazon Web Services, que aporta gairebé el 60% del benefici del grup.

I és justament aquí on ha trobat el seu relleu, Andy Jassy, que liderava aquesta divisió. Bezos seguirà però des d'una segona línia, centrat en altres projectes, com els viatges a l'espai de Blue Origin o el seu grup mediàtic on destaca el diari The Washington Post.

El successor de Bezos al capdavant d'Amazon, Andy Jassy
El successor de Bezos al capdavant d'Amazon, Andy Jassy (Reuters/Mike Blake)


Però el destí de Bezos i el d'Amazon seguiran lligats. Tant per les sospites de les autoritats antimonopoli, que diuen que Amazon és massa gran i atempta contra la competència, com per les crítiques pels pocs impostos que paga la companyia, que utilitza paradisos fiscals per eludir impostos.

Un altre front obert de la companyia són les polèmiques sobre els drets laborals als seus magatzems, on s'ha acusat Amazon d'exercir pràctiques antisindicals.

 

Bezos i Amazon seguiran anant plegats

Aquestes crítiques també apunten cap al mateix Jeff Bezos, que, tot i ser l'home més ric del món segons la revista Forbes, sobre el paper cobra el mateix des de fa 30 anys, uns 80.000 dòlars, pels quals pràcticament no paga impostos, segons una investigació de ProPublica.

El reportatge explicava que Bezos fins i tot ha obtingut beneficis fiscals a través d'uns crèdits del govern quan ha tingut fills. I és que la seva fortuna no es basa en el seu sou, sinó en les accions que té d'Amazon on té un 16% de la participació, i que dia a dia no paren d'augmentar de valor.

 

Un repartidor d'Amazon, amb diversos paquets a la ciutat de Nova York
Un repartidor d'Amazon amb diversos paquets a la ciutat de Nova York (Reuters/Brendan McDermid)

 

ARXIVAT A:
Amazon
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut