Cal Macià a la partida de Vallmanya, a Alcarràs, es degrada molt ràpidament (CCMA)

Indignació a Alcarràs perquè la casa de Macià a Vallmanya no serà bé d'interès nacional

Reclamen que es preservi la masia, cada cop en més mal estat, però els tècnics consideren que els valors històrics i arquitectònics "no són suficients"

Àlex Oró/Míriam Gavaldà/Abraham Orriols/ Judith CasaprimaActualitzat

La Generalitat ha denegat la petició de declarar bé cultural d'interès nacional la casa de la partida de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià, a Alcarràs, al Segrià.

La decisió ha indignat l'Ajuntament d'Alcarràs i la plataforma Salvem Cal Macià - Casa Vallmanya, que reclamen que es preservi l'immoble, cada cop en més mal estat.

Segons l'informe de la conselleria de Cultura, Vallmanya no té valor arquitectònic i, pel que fa a l'històric, només destaca que era una casa d'estiueig.

Macià i la seva dona, Eugènia Lamarca (Fons Maria Teresa Peyrí Macià, Arxiu Espai Macià)

La casa és una construcció agrícola del segle XVIII, patrimoni familiar d'Eugènia Lamarca, la dona del president Macià, i la família hi passava llargues estades. Ara l'estat de la construcció s'ha anat degradant després de més de vint anys abandonada, i cada cop és més precari després que fa pocs anys caigués bona part de la teulada.

Una bona part de la teulada de l'edifici ha caigut (ACN)

Defensa del valor històric

Això ha indignat l'associació Salvem Cal Macià, que lluita per preservar-la, i critica que l'informe de la Generalitat no ha tingut en compte les descobertes històriques dels últims anys relacionades amb la casa.

"Venen a demostrar la importància d'aquesta casa, no només en la història de Catalunya, sinó per a la història de la família. Ha aparegut diversa documentació aquests anys que en l'informe no s'ha tingut en compte en cap moment."

"Això pot voler dir dues coses: o bé que primer s'ha fet la resolució i després l'informe, o que la persona que ha redactat l'informe estava mancada dels coneixements i les lectures pertinents per fer-lo", ha carregat Ferran Dalmau, portaveu de la iniciativa Salvem Cal Macià.


Aquesta casa va ser hipotecada per la família per finançar el pla de Macià d'envair Catalunya des de Prats de Molló, en territori francès, el 1926.

I l'abril de l'any passat s'hi va trobar una caixa forta de la família Macià que podria contenir documents històrics, un fet que no es va poder confirmar perquè pocs dies després la caixa forta va ser robada.

La caixa forta vinculada a la família de Macià a Vallmanya va desaparèixer (ACN)

A més, la plataforma lamenta que l'Institut d'Estudis Catalans consideri innecessari el fet d'augmentar la protecció de la casa de Vallmanya pel fet que ja existeix un centre d'interpretació sobre Francesc Macià a la comarca de les Garrigues.

L'Ajuntament no pot assumir-ne la compra

L'Ajuntament d'Alcarràs també critica la decisió de la Generalitat respecte a la casa de Vallmanya, que el mateix consistori va declarar bé cultural d'interès local el 2008. L'informe de la Generalitat considera que aquesta catalogació és suficient.

La Generalitat i la Diputació estan disposades a aportar 300.000 euros per reformar la casa, però sempre que la compri l'Ajuntament, una quantitat que queda lluny dels gairebé dos milions que costaria no només comprar-la sinó restaurar-la.

L'alcalde d'Alcarràs, Gerard Companys, afirma que no tenen recursos per comprar la finca, que és de propietat particular:

"No tenim la capacitat econòmica per fer aquesta despesa, no només per comprar-la sinó després fer-ne uns manteniments i poder-la restaurar."

Fa anys que el moviment per salvar la masia de Vallmanya i l'Ajuntament alerten de la degradació de l'edifici i demanen ajuda per salvar-lo de la ruïna; per això, l'any passat, es va sol·licitar a la Generalitat que fos declarada bé cultural d'interès nacional per restaurar-la i mantenir-la.

Salvem Cal Macià s'ha mobilitzat en nombroses ocasions per exigir la recuperació de l'edifici (ACN)

Mentre la casa de Vallmanya cau a trossos, les administracions no es posen d'acord sobre com s'ha de restaurar i preservar l'antiga casa del president Macià, i part de la història agrícola de Catalunya.

Aquest és el reportatge que n'ha fet un equip de TV3 a Lleida, que inclou imatges històriques cedides pel fons Maria Teresa Peyrí Macià, de l'Arxiu Espai Macià, de les Borges Blanques:

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut