Institut de Montpeller on estudia la Samara, agredida dimarts (Europa Press/Pascal Guyot/AFP/dpa)

"França està de dol": commoció per la mort del noi de 15 anys agredit per un grup de menors

Un total de dotze menors d'edat han estat detinguts i investigats aquesta setmana a França per l'agressió mortal a un noi de 15 anys als afores de París i pels atacs a una nena de 13 a Montpeller i a una de 14 a Tours

Actualitzat

Commoció a França per la mort del Shamseddine, un adolescent de 15 anys l'endemà de ser agredit al carrer per quatre menors i un noi de 20 anys quan tornava a casa després de classe.

Van fugir deixant-lo amb aturada cardiorespiratòria i la nit de dijous a divendres va haver de ser operat d'urgència. Divendres al migdia, la Fiscalia en comunicava la mort.

La portaveu del govern, Prisca Thevenot, ha parlat de "crim bàrbar" i ha assegurat que la societat francesa "no es doblegarà" davant de la violència.


Thevenot obre el missatge amb la reflexió: "Podria ser el nostre germà, el nostre fill, el nostre company."


"Mai acceptarem l'horror de la violència", ha escrit també a X la ministra d'Educació, Nicole Belloubet, que s'ha mostrat "profundament commoguda" per la mort del Shamseddine i ha dit que "tota la nació està de dol".


"Un noi somrient"

Aquest divendres alguns companys del Shamseddine el descrivien com un noi "sense problemes" i "somrient" que era popular i no tenia problemes d'assetjament escolar.

A més, descriuen l'institut Les Sablons de Viry-Châtillon, al sud de París, com un centre educatiu "bastant tranquil".

L'alcalde, Jean-Marie Vilain, ha explicat que el Shamseddine era "un alumne jovial, que participava en la vida del centre [escolar]" on estudiava.

Vilain, que denuncia la banalització d'una "ultraviolència" cada vegada més habitual, es pregunta "com es pot arribar a aquest grau de violència" i "quina motivació hi pot haver per massacrar un nen de 15 anys al carrer".

Exterior de l'institut on estudiava el Shamseddine, mort l'endemà de ser agredit (Google Street View)

Una font policial ha explicat a l'agència AFP que tres nois encaputxats ja havien atacat el Shamseddine en un vestíbul de l'institut.

La Fiscalia d'Evry ha obert una investigació per "assassinat i violència en grup a prop d'un centre escolar".

Hi ha cinc detinguts, quatre dels quals menors, investigats per la mort del Shamseddine: un noi de 20 anys, tres adolescents de 17 anys i una adolescent de 15.


Intercanvi d'insults a les xarxes

També són menors els tres agressors de la Samara, una nena de 13 anys de Montpeller, atacada igualment al carrer, dimarts, després de sortir de classe.

Una adolescent de 14 anys, que també estudia a l'institut Arthur Rimbaud, i un altre de 14 i un de 15 que van a altres centres, estan detinguts i han admès ser els agressors de la Samara, que va estar en coma durant unes hores.

Els investiguen per "temptativa d'homicidi voluntari".

La Fiscalia de Montpeller no veu cap motivació religiosa en l'agressió, i apunta a un intercanvi d'"invectives" entre adolescents a les xarxes socials.

"Sembla que aquest atac es va produir en el context d'un grup d'adolescents que tenien el costum d'insultar-se" a les xarxes socials i que "la tensió entre els detinguts i la víctima va ser, en part, el resultat d'aquestes publicacions", ha explicat el fiscal, Fabrice Belargent.

La mare de la Samara, en canvi, en declaracions als mitjans, assegurava que una companya de la seva filla l'assetjava "des de feia temps" i l'acusava de ser una "mala musulmana" perquè "es maquilla i vesteix a l'europea" i no porta vel.

La mateixa Samara, amb qui la Fiscalia ha pogut parlar breument, ha "confirmat l'agressió de què va ser objecte", però no ha fet cap referència a haver patit "assetjament durant un llarg període de temps", ha informat Belargent en un comunicat.

Les suposades implicacions religioses del cas sí que han estat recollides per alguns polítics, fins al punt que la mare de la Samara ha denunciat "la instrumentalització del patiment" de la seva filla "per part de l'extrema dreta".

També un diputat socialista, Jérôme Guedj, secretari nacional de laïcitat del partit, ha anunciat accions legals per "amenaces de caràcter religiós".

"Molta violència a les pantalles"

Chemseddine Hafiz, rector de la Gran Mesquita de París, ha rebutjat aquest divendres "qualsevol instrumentalització política" del cas i ha apuntat que l'autèntic problema és "la banalització de la violència extrema i l'impacte nociu de les xarxes socials".

Nora Fraisse, fundadora de l'associació Marion, la Mà Estesa, comparteix el diagnòstic.

Parla de "banalització de la violència verbal i física" a les xarxes socials i dels problemes que sorgeixen des del final de la primària. I apunta a la responsabilitat dels pares, "que sovint s'imaginen que els seus infants, com que van néixer amb un smartphone, saben utilitzar aquesta eina".

El president de França, Emmanuel Macron, també ha denunciat que "hi ha molta violència que passa per les pantalles, per les xarxes socials".

 

"Serem implacables contra qualsevol forma de violència", ha assegurat Macron, que a finals d'abril ha de rebre la resposta d'un grup d'experts als quals va encarregar l'elaboració de propostes sobre l'ús de les pantalles per part dels joves.

Alhora, ha fet una crida a mantenir els centres escolars com "un santuari" contra "una forma de violència desinhibida entre els adolescents".

El propòsit, ara mateix, no sembla fàcil d'assolir, perquè aquesta mateixa setmana les aules de França han estat escenari d'una tercera agressió que no ha transcendit tant.


Agressió gravada i difosa a les xarxes

Va passar a Tours, al centre de França, dimecres, un dia després de l'agressió a la Samara i un dia abans de l'agressió mortal al Shamseddine: també a la sortida de classe, cinc nenes d'entre 11 i 15 anys van agredir una companya del seu mateix centre, de 14 anys. L'agressió va ser en un parc darrere l'escola, després que una d'elles parés una emboscada a la víctima.

El resultat dels cops de puny i les puntades de peu a la cara i el cos, després de tirar-la a terra: traumatisme craniofacial amb fractura del nas. A més, van robar-li les botes, el mòbil i altres objectes.

Tota l'agressió va ser gravada en vídeo i pujada a les xarxes socials, un fenomen conegut com a "happy slapping", que consisteix a gravar una agressió física.

Tours, al centre de França, en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons/Domino)

El motiu podria ser, novament, l'intercanvi previ "d'insults i amenaces de violència" a les xarxes; en concret, en un grup de Snapchat, segons ha informat la Fiscalia de Tours.

"Com passa sovint, el motiu sembla especialment banal i desproporcionat amb l'esclat de violència observat en els vídeos", ha dit Catherine Sorita-Minard, fiscal de Tours en un comunicat.

Aquest divendres les cinc menors han comparegut davant del jutge. Les quatre de més edat seran jutjades en un tribunal de menors per "robatori amb violència en grup" i per "difusió de l'enregistrament d'imatges relatives a la comissió d'un atemptat deliberat contra la integritat de la persona".

La més petita, d'11 anys, en canvi, serà posada sota la supervisió educativa d'un jutge de menors.


Tres agressions en tres dies, dotze menors detinguts

França pot parlar, sens dubte, de setmana negra: en total, dotze menors d'edat d'entre 11 i 17 anys han estat detinguts i investigats a França aquesta setmana per aquestes tres agressions violentes que han tingut com a resultat la mort d'un nen de 15 anys i l'hospitalització en coma d'una nena de 13. Es dona la circumstància que cinc dels agressors són nens, i set, la majoria, són nenes.

Només un detingut per aquests fets és major d'edat, un noi de 20 anys.

ARXIVAT A:
Educació França
Anar al contingut