Exterior de l'institut Les Sablons, a Viry-Châtillon (Google Street View)

Un noi de 15 anys mor en la segona agressió brutal a un adolescent en 48 hores a França

Una nena de 13 anys, agredida també aquesta setmana en un altre centre escolar, va estar en coma i continua "ferida greu"

RedaccióActualitzat

Un adolescent de 15 anys ha mort aquest divendres a França l'endemà de ser agredit violentament per un grup de persones a l'exterior de l'institut on estudiava, a Viry-Châtillon, al sud de París.

La policia ha detingut cinc persones amb relació als fets, quatre de les quals són menors de 15 i 17 anys. 

El van agredir dijous a primera hora de la tarda, quan el menor tornava a casa després de classe. Els agressors, que van fugir, van deixar-lo en aturada cardiorespiratòria.

La Fiscalia d'Evry manté oberta una investigació per "determinar les circumstàncies d'aquests actes criminals i detenir-ne els autors", ha explicat en un comunicat.

Aquesta és la segona agressió violenta a un menor ocorreguda a França aquesta setmana, en només 48 hores.

Dimarts, també poc després de sortir de classe, Samara, una nena de 13 anys, va quedar en coma després de ser atacada per tres menors més, de 14 i 15 anys, almenys un dels quals estudia amb ella en un institut de Montpeller.

Aquest divendres, abans de saber-se que una de les dues víctimes havia perdut la vida, el president francès, Emmanuel Macron, ha assegurat que serà "implacable" contra aquesta mena de violència.

Durant la visita a una escola de París, el president francès ha assegurat que els centres educatius han de ser "un santuari davant la violència desinhibida" dels adolescents i s'ha mostrat colpit per què els agressors "són cada vegada més joves".


"Aquesta ultraviolència esdevé banal"

Ingressat a l'hospital, el menor de 15 anys ha mort menys de 24 hores després de ser atacat, cap a les 16.20, a l'exterior de l'institut Les Sablons, situat en un barri popular de Viry-Châtillon, una població de poc més de 30.000 habitants dels afores de la capital de França.

Segons la Fiscalia, estava amb "pronòstic vital compromès" a conseqüència dels cops rebuts.

L'alcalde de Viry-Châtillon, Jean-Marie-Vilain, havia explicat que l'adolescent va ser "atacat quan anava cap a casa seva, entre dos forats d'escala", i ha afegit que "no hi havia cap tensió especial a la sortida de l'institut, en aquell moment".

"Aquesta ultraviolència que esdevé banal", havia denunciat abans de saber la mort del menor.
 

"Devem la veritat a Samara"

La primera agressió va passar dimarts, cap a les quatre de la tarda, a l'exterior de l'institut Arthur Rimbaud de Montpeller, situat en el barri popular de La Mosson-La Paillade.

La Fiscalia de Montpeller, que investiga els fets, ha explicat que Samara va sortir del coma dimecres i que continua "ferida greu". També que els tres suposats agressors han admès la seva culpabilitat. Van ser detinguts dimecres, acusats d'intent d'assassinat d'una menor de menys de 15 anys.

La Fiscalia comptava a poder parlar amb Samara aquest dijous, però d'aquesta conversa, si ja s'ha produït, encara no n'ha transcendit res.

"Evidentment, ho vull saber tot, saber tot el que ha passat durant els mesos precedents o les setmanes precedents a l'establiment [educatiu] on la Samara havia estat acollida", ha declarat la ministra d'Educació, Nicole Belloubet, en una entrevista a la televisió BFMTV en què ha anunciat una investigació administrativa.

Exterior de l'institut Arthur Rimbaud de Montpeller, on va ser agredida la Samara (Europa Press/Pascal Guyot/AFP/dpa)

Ha detallat que inspectors generals d'Educació es desplaçaran a l'Arthur Rimbaud "per a una missió flaix" de vuit dies de durada i ha assegurat que no li tremolarà el pols a l'hora d'assumir les seves responsabilitats si es detecta que s'han comès faltes.

"Tenim una política molt ferma contra l'assetjament, no tolerem l'assetjament", ha dit Belloubet abans d'afegir: "Devem la veritat a Samara, a la família i, per descomptat, a la nostra institució."

Preguntat sobre aquesta agressió quan assistia a un acte relacionat amb els Jocs Olímpics que s'han de fer a París aquest estiu, el president de França, Emmanuel Macron, ha dit que res no justifica "que una adolescent hagi estat agredida d'aquesta manera per diversos joves de la seva edat", però no ha volgut anar més enllà fins a tenir més informació sobre els fets.

Emmanuel Macron, president de França, durant la visita a una escola aquest divendres (Reuters/Ludovic Marin)

La mare de Samara ha fet declaracions a BMFTV acusant una companya de la seva filla de ser la instigadora de l'agressió després d'assetjar-la des de fa més d'un any.

Ha assegurat que aquesta mateixa menor va ser expulsada dos dies, al juny, per haver publicat una foto de la Samara a les xarxes socials demanant que la violessin.

El motiu d'aquesta animadversió, segons la mare, és que l'agressora considera que Samara és una "mala musulmana" per la seva manera de vestir.

En canvi, un grup d'alumnes d'uns 15 anys de l'Arthur Rimbaud interrogats per un periodista de l'agència AFP han assegurat que l'agressió no tindria "res a veure amb una determinada manera de vestir" o d'arreglar-se de Samara. 

ARXIVAT A:
Educació França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut