El debat d'investidura de Feijóo serà dimarts i dimecres vinent i molt probablement resultarà fallit (Eduardo Parra/Europa Press)

Feijóo intenta ara pescar vots de diputats del PSOE aprofitant el discurs de Felipe González

Li caldrien com a mínim quatre diputats que canviïn d'opinió en el debat d'investidura, però tant el grup parlamentari com la direcció socialista estan sota control de Pedro Sánchez

RedaccióActualitzat

"Jo també estic d'acord que l'amnistia és la condemna de la democràcia". Són paraules d'Alberto Núñez Feijóo aquest dijous des del Congrés apujant el to contra Pedro Sánchez i l'amnistia i fent-se seu el comentat discurs de l'ala crítica del PSOE, al qual Felipe González i Alfonso Guerra van posar veu aquest dimecres.

El líder del PP enceta així una nova via per intentar buscar suports per a la seva investidura, prevista per a dimarts i dimecres vinent, i que gairebé tothom dona per fet que serà fallida.

"Ja hi ha molts socialistes que s'atreveixen a parlar per primera vegada", ha assegurat Feijóo. I és que l'expresident gallec és conscient que els números per ser president no li surten, i per això vol intentar convèncer alguns diputats del PSOE perquè li donin suport.

Per ara, Feijóo compta amb 172 vots a favor --els que sumen PP, Vox, UPN i CC-- i 178 en contra, els del PSOE, Sumar, ERC, Junts, BNG, Bildu i també el PNB, el partit que els populars tenien l'esperança de convèncer però que no ha fet més que respondre'ls amb cops de porta.

Amb aquest escenari, doncs, el candidat del PP necessitaria que quatre diputats del bloc del no li donessin un vot favorable en la primera votació, o bé que com a mínim set s'abstinguessin en la segona.

I l'estratègia és clara: aprofitar les paraules d'aquest dimecres de l'expresident i l'exvicepresident espanyols per intentar arrossegar altres veus crítiques dels socialistes.

Tot i això, res fa pensar que se'n pugui sortir, sobretot si es té en compte que tan bon punt va tornar a la direcció del PSOE, Pedro Sánchez es va encarregar de defenestrar els dirigents que havien estat crítics amb la seva gestió. Primer al partit, i després al grup parlamentari.

D'aquesta manera, els actuals diputats al Congrés són persones de la confiança del president del govern espanyol en funcions i que molt difícilment s'afegirien al carro de canviar-se de jaqueta, mentre que tampoc sembla possible que la direcció del partit vulgui forçar Pedro Sánchez a canviar de rumb.

Aquest mateix dijous, Feijóo encara ha intentat una altra via telefonant al president socialista de Castella la Manxa, Emiliano García-Page, una altra veu que s'ha mostrat en contra de l'amnistia. Tot i això, i segons han dit, la conversa s'ha centrat en qüestions com ara les infraestructures i la política agrària o de gestió de l'aigua.

La tasca de Feijóo explorant fisures socialistes, doncs, pot acabar amb un resultat més aviat nul.


Karaoke i frau electoral

Esperonat pels discursos de les últimes hores, el president del PP també s'ha burlat aquest dijous del fet que al Congrés ja s'hi pugui parlar en totes les llengües oficials.

És un karaoke, considera Feijóo, que no ha dubtat a qualificar de frau electoral el possible perdó als independentistes. En aquest sentit, ha acusat Pedro Sánchez de mentider i de frau. "Estem davant un frau electoral, un atac a la democràcia espanyola i a la divisió de poders", ha assegurat.

Mentrestant, Pedro Sánchez ha evitat els micròfons, però la seva ministra portaveu en funcions, Isabel Rodríguez, ha estat taxativa a l'hora d'assegurar que el frau és el líder del PP per haver dit que era moderat i haver pactat amb l'extrema dreta.

Pel que fa al partit, els socialistes han tancat files amb la direcció davant les crítiques de la vella guàrdia, i han garantit total transparència i democràcia interna a l'hora de refrendar els acords a què s'acabi arribant en el marc d'una investidura.

ARXIVAT A:
PPInvestiduraPSOEAlberto Núñez FeijóoCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut