Un sanitari prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19 (Reuters/Borja Suarez)
Un sanitari prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19 (Reuters/Borja Suarez)

Europa obre la porta a la tercera dosi de la vacuna de la Covid per als majors de 18 anys

L'EMA deixa en mans de cada estat la decisió sobre si cal incloure una dosi de reforç en el programa de vacunes

Actualitzat

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) obre la porta a la tercera dosi de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 per a les persones de més de 18 anys. A més, avala una dosi de reforç dels fàrmacs de Pfizer o Moderna per a les persones amb sistemes immunitaris dèbils 28 dies després d'haver rebut la pauta completa.

El Comitè de Medicaments Humans de l'agència (CHMP, en les seves sigles en anglès) s'ha reunit aquest dilluns per analitzar les dades enviades per les farmacèutiques Pfizer i BioNTech sobre la tercera dosi. En un comunicat, explica que la conclusió ha estat que les dosis de recordatori poden considerar-se a partir dels sis mesos després d'haver rebut la segona dosi per a les persones de més de 18 anys.

Les dades de les farmacèutiques mostren un augment en els nivells d'anticossos quan s'administra una tercera dosi a persones d'entre 18 i 55 anys al voltant de mig any després d'haver rebut la segona.

Actualment, l'EMA també està avaluant dades sobre una dosi de reforç en la població general amb la vacuna de Moderna i encara no hi ha una data prevista perquè en presenti les conclusions.

Vials dels fàrmacs de Pfizer i Moderna contra la Covid-19
Vials dels fàrmacs de Pfizer i Moderna contra la Covid-19 (Reuters/Dado Ruvic)


La decisió, en mans dels estats

El regulador europeu reconeix que, a hores d'ara, les dades que hi ha sobre aquesta qüestió són limitades. És per això que deixa en mans de les autoritats estatals la decisió sobre si s'inclou o no en el programa de vacunació.

Són els organismes de salut pública de cada estat de la Unió Europea els encarregats de prendre la decisió sobre aquesta tercera dosi de Pfizer, depenent de diversos factors, com l'evolució de la campanya de vacunació o la disponibilitat de dosis dels fàrmacs.

Tanmateix, l'Agència Europa de Medicaments assenyala que "no es té constància de risc de malalties cardíaques inflamatòries o altres efectes secundaris molt poc freqüents després d'una dosi de reforç".

Pel que fa a la dosi addicional per a les persones amb sistemes immunitaris greument debilitats, la recomanació de l'EMA arriba després que l'anàlisi d'estudis mostrés que una tercera dosi de les vacunes d'ARNm "augmenta la capacitat de produir anticossos contra el coronavirus en pacients amb trasplantament d'òrgans".

"Tot i que no hi ha evidència directa que la capacitat de produir anticossos en aquests pacients protegeixi contra la Covid-19, s'espera que la dosi addicional augmenti la protecció almenys en alguns pacients", assenyala el regulador.

A Espanya, a principis de setembre la Comissió de Salut Pública va donar llum verda a la tercera dosi de la vacuna de la Covid per a pacients en situació d'immunosupressió greu.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut