El president de la República d'Eslovènia, Borut Pahor, i el de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous a Ljubljana
El president de la República d'Eslovènia, Borut Pahor, i el de la Generalitat, Quim Torra, aquest dijous a Ljubljana
Ljubljana

Espanya i Eslovènia es reuniran després de la polèmica per la "via eslovena"

Actualitzat

Eslovènia i l'ambaixador espanyol mantindran una trobada després de la polèmica generada per les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, fent una crida a emular la "via eslovena" a la independència. Les paraules de Torra han estat criticades des de tots els partits de l'oposició, que han relacionat la independència eslovena amb la violència, ja que en el breu conflicte amb l'exèrcit iugoslau va haver-hi desenes de morts.

Tot i que en un primer moment l'agència ACN havia assegurat que Eslovènia havia convocat la reunió, La Moncloa ho ha desmentit, De fet, fonts del govern espanyol afirmen que la trobada l'ha convocat el ministre d'Afers Estrangers de Sánchez, Josep Borrell, arran de la visita de Torra a Eslovènia.

Sigui com sigui, i segons havia avançat el diari eslovè "DELO", la trobada serà aquest dimecres.

Segons les fonts diplomàtiques eslovenes citades per l'agència ACN, a la reunió Eslovènia té la intenció d'"intentar explicar" que el camí cap a la independència del país "no va ser un acte violent". Sempre segons aquestes fonts, Ljubljana defensarà que es van veure obligats a defensar-se davant dels atacs de l'exèrcit federal de Iugoslàvia. la secessió del país va ser "pacífica i democràtica":

"És comprensible que sigui un tema difícil per Espanya, però és totalment erroni tergiversar la via eslovena, que realment va ser un model de com fer la independència de manera pacífica i democràtica"

Afegeixen que "l'única violència" va ser la provocada per "l'agressió armada" de l'exèrcit federal iugoslau i que la "via eslovena és la via de l'estat de dret".

El viatge de Torra a Eslovènia, durant el qual es va reunir amb el president del país, i la polèmica sobre la defensa de la "via eslovena" han generat "malestar" a Ljubljana, segons han admès fonts diplomàtiques del país balcànic.

A la reunió d'aquest dimecres, el govern eslovè traslladarà a la diplomàcia espanyola que el país va viure un "atac" per part de les forces de l'exèrcit de Milosevic i que l'únic acte "il·legal" va ser aquella "agressió". A més, reiterarà que el procés d'independència va ser modèlic i legal.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut