"És un racista i aviva el racisme"; els demòcrates culpen Trump del tiroteig d'El Paso

Diversos aspirants demòcrates a la Casa Blanca consideren que el "racisme" i la condescendència de Trump amb el "supremacisme blanc" alimenten la violència als Estats Units

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

En les últimes hores, diversos representats demòcrates dels Estats Units han apuntat al "racisme" i la condescendència de Trump amb el "supremacisme blanc" com a desencadenant del tiroteig mortal a El Paso d'aquest dissabte, que ha deixat 20 morts.

L'ex congressista per Texas Beto O'Rouke ha visitat els ferits i ha lamentat els efectes que té el tarannà de Trump:

"És un racista i aviva el racisme en aquest país. No només ofèn la nostra sensibilitat, sinó que canvia el caràcter d'aquest país i porta a la violència."

Per la seva banda, l'alcalde de South Bend, a Indiana, Pete Buttigieg, també ha carregat, en una entrevista a la CNN, contra la retòrica que arriba des de la Casa Blanca:

"El nacionalisme blanc és malèfic, està inspirant a gent a cometre assassinats i està sent condonat als més alts nivells del Govern dels Estats Units"

El senador i candidat a enfrontar-se a Trump el 2020 a la Casa Blanca, Bernie Sanders, ha evitat culpar directament al president dels Estats Units de la matança, però ha reclamat una "legislació sensata sobre el control d'armes".

Als Estats Units fa anys que el debat sobre aquesta qüestió està obert, però els partidaris de l'accés lliure a les armes han trobat en Trump un clar aliat.

El Paso, ciutat fronterera amb Mèxic, ocupa el setè lloc de ciutats dels Estats Units amb més percentatge de població hispana. Vuit de cada deu habitants tenen aquest origen.

El sospitós de l'atac d'aquest dissabte a El Paso va escriure un manifest en què justifica l'acció com una "resposta a la invasió hispànica de Texas". Alerta del perill que disputin les millors feines als nord-americans, que "contaminin la genètica" i, en el terreny polític, que els hispans catapultin els demòcrates al poder.

Amb els republicans, diu literalment el manifest, "almenys es reduirà la immigració massiva".

 

El tiroteig de Texas, el pitjor d'aquest 2019

Al centre comercial de El Paso hi han mort 20 persones i 26 han resultat ferides. Aquestes s'han de sumar a un segon tiroteig aquest diumenge a una zona d'oci a Dayton, Ohio. Han mort nou persones i l'atacant ha estat abatut per la policia, que patrullava per la zona. En total, una trentena de morts en menys de 24 hores.

En la matança en un institut de Columbine, ara fa vint anys, van morir dotze companys i un professor dels autors d'un episodi que va colpir enormement, entre altres coses, pel premiat documental que en va fer Michael Moore.

Des d'aleshores hi ha hagut més de 150 tirotejos massius perpetrats per estudiants revengistes, per empleats descontents, per enemics de minories religioses o socials, per parents, per racisme, o per terrorisme. I últimament, per supremacisme.

Donald Trump, que ha fet de la immigració un dels seus estàndards polítics, condemna l'atac d'El Paso sense matisos, ni tan sols el matís que la seva retòrica hagi pogut ser inflamatòria. Tampoc ha fet cap referència a les víctimes:

 

Trump: "L'odi no te cabuda al nostre país"

El president Donald Trump, finalment ha comparegut davant la premsa per afirmar que l'"odi no te cabuda al nostre país" i per dir que els protagonistes de les matances tenen algun problema de "salut mental". Les declaracions les ha fet moments abans d'embarcar a l'avió presidencial en direcció a Washington després de passar el cap de setmana en un club de golf de Nova Jersei.

Els delictes d'odi han augmentat als Estats Units des que Trump n'és president. Baltimore, una de les ciutats amb més criminalitat, i altres ciutats nord-americanes es mobilitzaven aquest dissabte contra aquest clima d'estigmatització.


Els discursos polítics, l'estigmatització, la retòrica, poden afavorir un clima contra les minories, sobretot en un país on és legal entrar en un centre comercial amb una arma, perquè la Constitució protegeix el dret de tenir i portar armes a sobre.

ARXIVAT A:
Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut