20 morts i 26 ferits en un tiroteig en un centre comercial a El Paso

L'agressor és un jove de 21 anys que havia publicat un manifest supremacista contra la comunitat hispana. La Fiscalia ho investiga com un acte de "terrorisme interior".

RedaccióActualitzat

Un tiroteig en un centre comercial a El Paso, a l'estat de Texas (Estats Units), ha acabat amb 20 morts i 26 ferits, alguns en estat crític. La Fiscalia ho investiga com un acte de "terrorisme interior".

Tot apunta que es tracta d'un crim racista contra la comunitat hispana. Un home sol, un jove blanc de 21 anys, ha disparat contra els clients d'un centre comercial just el dia de més afluència.

D'entre els ferits, com a mínim 9 són mexicans, segons el govern del seu país. Alguns havien travessat la frontera per aprofitar les ofertes de material escolar per al curs vinent.

El ministre d'Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, ha anunciat que el seu executiu prendrà mesures per protegir els seus compatriotes residents als Estats Units.

L'agressor havia arribat al lloc dels fets amb uns cascos anti-soroll a les orelles i amb un fusell d'assalt AK-47, però ningú li va dir res perquè, a diferència d'altres estats, a Texas és legal dur les armes de forma visible. L'atacant va obrir foc indiscriminadament contra la gent que comprava i després es va lliurar a la policia.

Es tracta de Patrick Crusius, un noi de 21 anys del mateix estat, però d'una altra ciutat a uns 1.000 quilòmetres d'El Paso, on ha perpetrat l'atac. La Fiscalia ha anunciat que demanarà la condemna màxima, que en el cas de Texas és la pena de mort.

 

Els investigadors s'han fixat en una publicació a internet de caire supremacista. La policia creu que podria haver actuat mogut per l'odi a la comunitat hispana. El Paso és un dels principals punts fronterers dels Estats Units amb Mèxic.

A través de les xarxes socials, el president dels Estats Units, Donald Trump, qualifica els fets d'acte de covardia. I assegura que no hi ha motius que justifiquin l'assassinat de persones innocents.

 

Hi ha hagut nombroses mostres de rebuig i pregàries a la frontera amb Mèxic :

 

Desplegament policial

Quan tot ha començat, la policia ha fet un tuit d'avís que deia: "Tiroteig obert. Cal mantenir-se allunyat de l'àrea del centre comercial de Cielo Vista. La situació no està resolta":

 

 

Unes hores després, la policia ha assegurat que la situació, que ha obligat a tancar nombrosos comerços, ja estava controlada i ha donat per acabada l'amenaça. Però es manté la investigació.

El sergent Robert Gomez assegura que la detenció s'ha fet "sense més incidents" i que no creuen que hi hagi altres tiradors en aquest moment.

Dee Margo, alcalde de la ciutat, ho ha qualificat de tragèdia:

"És una tragèdia i, francament, em costa molt d'assimilar-la."

Enrique Castillo, sergent de policia d'El Paso, ha explicat que s'ha muntat un centre d'ajuda a les famílies a l'escola MacArthur de la ciutat. De fet, hi havia entre 1.000 i 3.000 clients i 100 empleats al supermercat del centre comercial on ha tingut lloc el tiroteig, segons els agents.

El Paso és una població fronterera amb Mèxic situada a l'oest de l'estat de Texas, i que compta amb una població de gairebé 700.000 habitants.

 

 

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tuitejat des de Nova Jersey dient que hi ha molts morts:

"Terrible tiroteig a El Paso, Texas. La notícia és molt greu, molts de morts. Treballem amb les autoritats locals i estatals, i amb les forces de seguretat. He parlat amb el governador per prometre suport total del govern federal. Que Déu sigui amb tots vosaltres!"

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut