D'on han pescat vots PSC i Junts+? On han anat els d'ERC i la CUP? El transvasament del 12M

Analitzem la intenció de vot dels enquestats a les eleccions de diumenge 12 de maig en funció del que declaren que havien votat a les eleccions al Parlament del 2021

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Sofia Breitenstein

Investigadora de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI)

Actualitzat

Una de les grans incògnites després d'una nit electoral com la de diumenge és: d'on provenen els vots dels partits que en guanyen tants? I cap a on han anat els vots dels que perden?

Els partits que han experimentat els increments més alts de suport són el PP (+233.131 vots), PSC (+218.193 vots), Junts (+104.357 vots) i Vox (+30.433 vots). En canvi, els partits que més votants han perdut són ERC (-178.446 vots), Cs (-136.125 vots) la CUP (-62.074 vots) i Comuns (-13.550 vots).

El fet que un partit perdi vots mentre un altre en guanyi no implica necessàriament que els votants del partit A hagin decidit votar pel partit B. Pot ser que alguns votants del partit A hagin optat per no votar en aquesta ocasió, mentre que nous votants que no van participar en les eleccions anteriors hagin decidit exercir el seu vot ara.

Sobre el transvasament de vots entre partits, en podem saber més amb les dades del sondeig de Sigmados elaborat per 3Cat. Analitzem la intenció de vot dels enquestats a les eleccions al Parlament del 2024 en funció del que expressen que havien votat a les eleccions al Parlament del 2021.
 

Els que aconsegueixen mantenir la fidelitat

La majoria dels enquestats que van votar a les eleccions al Parlament del 2021 mantenen la seva fidelitat a les eleccions del 2024.

Així és, sobretot, en el cas del PSC, PP, Junts i Vox: més del 80% dels que van votar per aquestes opcions polítiques afirmen que tornaran a votar pel mateix partit.


El cas de Ciutadans

Però cal destacar que aquesta elevada fidelitat no es dona en tots els partits. És especialment notable el cas dels antics votants de Ciutadans, en què només un 11% tornen a escollir aquest partit.

A on han anat els votants de Ciutadans? Fins a un 46% dels qui van escollir aquest partit l'any 2021, aquest cop opten pel PP, un 20% pel PSC i un 13% per Vox.


ERC, la CUP i Comuns

Totes tres formacions també han experimentat dificultats per retenir els seus electors, amb una fidelitat inferior al 70%.

Encara que aquests casos no són tan notables com el de Ciutadans, també hi ha notables transvasaments de vots. A quin partit voten els que abandonen aquests partits? Un 18% dels anteriors votants d'ERC ara tenen la intenció de votar Junts, mentre que un 10% prefereixen el PSC.

Pel que fa a la CUP, un 13% expressen la seva intenció de votar per ERC i un 12% per Junts.

D'altra banda, un 17% dels anteriors votants dels Comuns han optat per votar pel PSC en aquesta ocasió, mentre que un 8% ho han fet per ERC.

 

*RESTA aglutina aquells enquestats que han dit que no van votar o que no han volgut dir a qui partit van votar. 

Per fer aquest estudi, s'han realitzat 5.931 enquestes a persones de diferents àmbits geogràfics de Catalunya amb dret de vot entre el 6 i l'11 de maig per telèfon. La intenció de vot es calcula amb les respostes a la pregunta sobre quin partit es votarà aquest diumenge i/o simpatia cap a un partit.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut