Barcelona

Els partits discrepen sobre la majoria necessària per al 27-S

L'endemà de la convocatòria de les eleccions, les formacions de l'arc polític català continuen debatent sobre el caràcter plebiscitari dels comicis

Actualitzat

L'endemà de la convocatòria de les eleccions del 27 de setembre, les formacions de l'arc polític català continuen debatent sobre el caràcter plebiscitari o no dels comicis i la majoria necessària per a engegar un procés d'independència, en cas de victòria del sobiranisme. Entrevistat a TV3, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, va apostar per la meitat dels diputats més un com la majoria necessària i en la mateixa línia s'ha mostrat el coordinador general de Convergència Democràtica, Josep Rull, entrevistat al 3/24.

"Qui guanya les eleccions és qui treu un escó més, per tant, a partir d'aquí haurem de fer un procés i ens haurem d'anar carregant de legitimitat, però amb la majoria absoluta d'escons ja hi ha un mandat suficient per a iniciar el procés"

El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha desitjat que les eleccions suposin "la fi de l'autonomisme" i, també "la fi del processisme", un terme que ha definit com la voluntat d'alguns "grups i elits del país" perquè el procés polític català "es dilati en el temps, es cronifiqui i no acabi resolent-se de cap manera". Baños, com David Fernández dissabte passat, ha reclamat una majoria tant en escons com en vots:

"Són unes eleccions plebiscitàries i per això no només necessitem els 68 diputats, sinó que volem més que el 50% dels vots"

Justament el candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, s'ha burlat de les discrepàncies que hi ha dins del bloc sobiranista sobre aquesta qüestió i ha lamentat que "aquí cadascú diu la seva i a veure qui la diu més grossa":

"Tens als de la CUP que diuen que no, que es necessita un 55%. Ara esperarem Mas, a veure amb quina ens surt... potser ens diu que no fa falta guanyar les eleccions perquè ell declari la independència igualment"

Plebiscit o eleccions autonòmiques

Mentrestant, la discussió sobre si el 27-S serà un plebiscit o unes eleccions al Parlament comunes continua. Com ja va fer aquest dilluns, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha tornat a rebutjar el caràcter plebiscitari dels comicis i ha considerat "molt dubtós democràticament" que s'analitzin d'aquesta manera:

"Ningú enlloc llegirà aquestes eleccions com a plebiscitàries"

Rabell també ha reivindicat que "el que és segur" és que una victòria de Junts pel Sí farà Mas president de la Generalitat, mentre que si la candidatura de confluència que encapçala guanya eles eleccions impulsarà "un procés d'empoderament de la ciutadania" que porti a una "reconquesta dels seus drets socials, de les seves llibertats, de la Catalunya social i que obri una perspectiva de realització del dret a decidir".

El diputat del PSC Ferran Pedret ha demanat que, a l'hora de prendre una decisió "tan transcendent" com la independència, és necessari "que existeixi un consens bàsic", que actualment no hi és "ni entre la societat catalana ni entre les forces polítiques"

"Pretendre legitimar una declaració unilateral d'independència en base a unes eleccions i no a un referèndum és estrictament irresponsable"

Per la seva banda, el portaveu d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha defensat que els tres anys de legislatura han demostrat que "a aquest país li manquen moltes eines" i que, en un context "de moltes dificultats, malgrat intentar-hot to, no hem pogut ajudar els ciutadans suficientment".

"La decisió ara està en mans dels ciutadans de Catalunya: tenim la possiblitat de votar, tenim la possibilitat de prendre la decisió que aquest país sigui independent"

Qui també ha reivindicat el caràcter plebiscitari del 27-S, però en un sentit diferent del de Mas, ha estat el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Des de Madrid, ha assenyalat que a Catalunya "l'únic plebiscit" que hi ha és si es vol que Mas continuï o no en un "camí sense sortida" com creu que és el procés sobiranista.

"L'únic que s'ha de votar el 27 de setembre és si volem un govern encapçalat per Mas, encara que s'amagui de número quatre"

Rivera també ha alertat Mas que "no hi ha escons suficients que justifiquin que un governant se salti les lleis democràtiques" i ha demanat una mobilització que permeti configurar un govern alternatiu de Ciutadans, PSC i PP.

El candidat d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, ha assegurat que cada vegada són més els empresaris i altres sectors de la societat que li manifesten la seva preocupació per la "incertesa" que generen aquestes eleccions. El secretari general dels demòcrata-cristians ha subratllat que les eleccions són per elegir un Parlament i un govern, i que les preguntes "dicotòmiques" es resolen als referèndums.

Sobre la xifra mínima per a la victòria de l'independentisme, Espadaler ha comentat que "les decisions no es prenen en escons, sinó en vots".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut