Barcelona

Rabell critica la "teatralització" de Mas en la firma del decret de convocatòria del 27-S

Els partits de l'oposició rebutgen que, dels comicis del mes vinent, en pugui sortir una declaració d'independència

Actualitzat

Amb la signatura del decret de convocatòria, el president de la Generalitat, Artur Mas, donarà aquest dilluns el tret de sortida al calendari electoral. Un any després de la firma de la convocatòria de la consulta del 9 de novembre, impugnada pel govern espanyol i suspesa pel Constitucional, el president de la Generalitat tornarà a signar un decret, que iniciarà el compte enrere de cara als comicis del 27 de setembre.

La nova portaveu de CDC, Marta Pascal, ha recalcat que el decret que signarà Mas serà "escrupolós" amb la legalitat per no donar peu "a recursos" i "amenaces" per part de l'Estat.

"Si algú té temptacions estranyes que vénen de la Meseta i enllà, doncs ells mateixos. En tot cas, nosaltres, molt convençuts que el que hem de fer ho hem de fer molt bé, perquè aquest també és un missatge cap enfora"

Rabell critica la "teatralització" i Iceta el "secretisme"

Els partits de l'oposició veuen amb recel la signatura del decret i han advertit que els comicis no són una via cap a una declaració unilateral d'independència. El cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, considera que les eleccions del 27-S "molt difícilment poden tenir caràcter plebiscitari" perquè en aquesta qüestió no hi ha "unanimitat entre l'opinió pública ni reconeixement internacional o a la resta de l'Estat". En canvi, ha remarcat que la intenció de la coalició que ell encapçala és que els comicis siguin "constituents". Rabell també ha lamentat una "certa teatralització" que creu que ha donat Mas a la signatura del decret.

"En la mesura en que el president ha expressat que la forma de la convocatòria serà un decret ordinari ajustat a la legalitat vigent, sembla que no és necessari embolicar-ho d'aquesta parafernàlia. Ha volgut envoltar d'una aura de misteri una convocatòria que hauria de tenir la normalitat més gran del món"

El candidat del PP català, Xavier Garcia Albiol, creu que les del 27-S són les eleccions autonòmiques més importants de la història i s'ha mostrat confiat que, dels comicis, no en sortirà un govern independentista ni una declaració unilateral d'independència. En una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", Albiol ha dit que es veu capaç d'acaparar el vot no independentista.

"El dia 27 hi haurà uns resultats que alguns s'enduran una sorpresa. M'agradaria que el 28, el dia després de les eleccions, estiguin al meu costat tots aquells que teòricament són els que aporten més, Ciutadans i el PSC d'aquella manera, defensant els catalans que ens sentim espanyols"

El primer secretari i candidat del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que un pacte a tres entre PSOE, PP i Ciutadans al Congrés dels Diputats seria una "bona opció" per dur a terme en la pròxima legislatura la reforma federal que defensen els socialistes. Iceta ha criticat el "secretisme" de Mas respecte a la firma del decret de convocatòria i ha obert la porta a acords després dels comicis.

"Catalunya el que necessita és tenir un govern i això requereix d'àmplies majories al Parlament i s'hauran d'establir amb qui vulgui fer-les"

Per la seva banda, el secretari general d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, ha insistit a rebutjar una Declaració Unilateral d'Independència i ha tornat a defensar el "diàleg" amb l'Estat.

"No donarem suport a la Declaració Unilateral d'Independència i no estarem tampoc al costat d'aquelles formacions polítiques, particularment PP i Ciutadans, que fins ara han estat lesives per als interessos de Catalunya"

Ciutadans s'ha referit precisament a Unió i ha alertat que el partit demòcrata-cristià "ha estat soci de Mas i de la família Pujol, va organitzar el 9-N i està tacat per la corrupció". La candidata de C's, Inés Arrimadas, ha celebrat que Mas convoqui finalment els comicis.

"Unió, que ara sembla que s'ha adonat que tot això de la DUI és una bogeria, fins fa quatre dies ha estat molt còmode en aquest debat i aquest discurs de la independència perquè així no es parlava de corrupció, potser"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut