Barcelona

27-S, plebiscitàries o autonòmiques?

Aquest dilluns Artur Mas firma el decret de convocatòria del 27-S i s'emfatitzen els missatges sobre el paper que han de tenir les eleccions

RedaccióActualitzat

El dia de la convocatòria del 27-S ha arribat sense que els partits polítics es posin d'acord sobre si hi haurà eleccions plebiscitàries o autonòmiques. En les últimes setmanes, els partits, a més d'enllestir llistes i candidats, han mantingut viu el debat sobre el caràcter d'aquests comicis. 

El debat també se centra a saber quin resultat donaria o no legitimitat a les forces sobiranistes per engegar un procés constituent que portés el país cap a la independència.

El debat continua obert i sembla que només el tancaran els ciutadans la nit electoral amb els resultats sobre la taula. Tot i això, els polítics fan bullir l'olla. 

Raül Romeva, de Junts pel Sí:

"Si el dia 27 hi ha una majoria que vol que Catalunya avanci cap a la condició d'estat independent aquí hi ha un compromís de part d'una proposta, que és la llista Junts pel Sí, de fer una situació de tansitorietat que ens permeti posar el comptador a zero"

Josep Rull, per la seva banda, repta els candidats del "no" a convèncer els catalans abandonant el discurs de la por.

Ramon Espadaler, d'Unió:

"Certament aquestes eleccions no tenen res a veure amb el que hem viscut fins ara, però això no vol dir que les considerem plebiscitàries. Tampoc les considerem unes eleccions ordinàries, per la composició de les forces polítiques i per les aliances preelectorals"

Miquel Iceta, del PSC, afirma que menys de 71 escons per a la candidatura conjunta d'Esquerra i Convergència serien un fracàs. Fa uns dies explicava com veia les eleccions:

"Ara ja no podem dir volem decidir-ho tot. Ara hem de dir volem decidir què. La gent de la llista per la independència vol decidir la independència i nosaltres volem decidir l'estat federal"

Inés Arrimadas, de Ciutadans:

"No és seriós una llista on no se sàpiga ni qui serà el president. És una evidència que aquesta llista no té programa, no té equip i no té ni tan sols lideratge definit"

Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot:

"Voldríem que fossin l'inici d'una dinàmica de procés constituent, d'un procés d'apoderament de la ciutadania de Catalunya perquè pensen que és la força decisiva que pot engegar un procés que vagi cap a una horitzó de justícia social, però també de plenitud democràtica i de realització de l'autodeterminació de Catalunya"

Antonio Baños, de la CUP:

"Ha de quedar clar que el 27 de setembre nosaltres el plantegem com un plebiscit que ens ha de donar un mandat democràtic i popular per encetar un procés constituent"

Xavier Garcia-Albiol, del PP:

"Oriol Junqueras el dia 14 de setembre del 2014 va dir que unes eleccions autonòmiques, per molt que es volguessin enfocar com unes eleccions plebiscitàries, no deixaven de ser autonòmiques. Per tant, per primer cop en la història, coincideixo amb Oriol Junqueras"

Què diuen els experts?

Per les forces sobiranistes, no hi ha dubtes sobre el caràcter plebiscitari de la convocatòria electoral, però ni el govern espanyol ni els defensors de la Constitució ho accepten. Tampoc no coincideixen els experts:

Toni Aira, periodista i professor de Comunicació Política:

"No han canviat el cartell electoral només els sobiranistes, l'han canviat tots, per tant la sensació d'abans i després hi és. Per què? Perquè està passant alguna cosa de veritat"

Montse Baras, professora de Ciència Política:

"Les autonòmiques catalanes molta gent les veu com unes primàries de les generals, i la gent també"

Joan Ridao, politòleg i professor de Dret Constitucional:

"El procés haurà de decidir si Catalunya des del punt de vista nacional s'orienta cap a un lloc o cap a un altre, i això situa Catalunya en unes coordenades diferents de les de 30 anys enrere"

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut