Ciutadans neerlandesos fan les últimes compres abans de Nadal, aquest dilluns a la ciutat de Venlo (Reuters / Piroschka van de Wouw)
Ciutadans neerlandesos fan les últimes compres abans de Nadal, aquest dilluns a la ciutat de Venlo (Reuters / Piroschka van de Wouw)
La Haia

Els Països Baixos decreten un confinament total fins al 19 de gener

Supermercats, farmàcies i gasolineres seran els únics establiments que podran obrir durant les properes cinc setmanes

Actualitzat

Els Països Baixos tanca llars d'infants, escoles, instituts i tota l'activitat no essencial fins al 19 de gener, en el confinament més dur aplicat al país des del mes de març.

Dos mesos després de tancar bars i restaurants, el govern neerlandès decreta la clausura de comerços, gimnasos, museus i prostíbuls, entre altres establiments.

En un discurs a la nació, el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ha confirmat que el país estarà confinat durant cinc setmanes i ha demanat als ciutadans que redueixin les sortides, es confinin, no viatgin a l'estranger i limitin el nombre de convidats a casa a un màxim de dues persones.

L'excepció a la norma seran els dies 24, 25 i 26, quan es podrà rebre a casa un màxim de tres persones, com actualment, una xifra que no inclou els infants de fins a 12 anys.

Rutte ha qualificat les mesures de "severes" i "dràstiques", però ha dit que són "vitals" per abaixar la corba en un moment en què els contagis s'han enfilat a uns 10.000 casos per dia.

El discurs de Rutte ha estat interromput en diverses ocasions per crits i xiulets d'una protesta contra les restriccions convocada davant de la seva oficina.

 

Ciutadans neerlandesos segueixen la intervenció del primer ministre, Mark Rutte
Ciutadans neerlandesos segueixen la intervenció del primer ministre, Mark Rutte (EFE / Lex van Lieshout)

 

Més comerços tancats que al març

A la primavera, quan als Països Baixos va haver-hi una sèrie de "recomanacions" com a part del que es va anomenar "confinament intel·ligent", les botigues de productes no essencials, com roba, sabates o decoració, no van ser obligades a tancar, com sí que passarà ara. El govern de la Haia només permetrà obrir supermercats, farmàcies i gasolineres.

Les professions que no siguin de contacte mèdic i no permetin el teletreball s'hauran d'aturar fins al gener, una mesura que inclou perruqueries, centres de massatge o locals de tatuatges.

La urgència de les mesures és una resposta a la possibilitat que ciutadans alemanys creuin la frontera buscant botigues obertes per a les compres de Nadal, després del tancament de comerços decidit pel govern d'Angela Merkel.

 

Cues per entrar a una botiga a la ciutat de Venlo, als Països Baixos
Cues per entrar en una botiga a la ciutat de Venlo, als Països Baixos (Reuters / Piroschka van de Wouw)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut