Columnes de fum i explosions per l'atac de míssils russos a Kíiv (Reuters/Vladislav Sodel)

Els míssils russos tornen a caure sobre Kíiv per primer cop en setmanes

Un dels míssils dirigits a la capital ha volat "críticament baix" sobre la central nuclear de Pivdennoukrainska, la segona més gran d'Ucraïna

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Kíiv, la capital ucraïnesa, s'ha despertat amb les explosions de diversos míssils russos. Feia més d'un mes que l'exèrcit rus no atacava la ciutat.

L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, ha confirmat a través de Telegram que les explosions han afectat els districtes de Darnitski i Dniprovski, a l'est de la ciutat.

Els testimonis expliquen a les xarxes socials que han vist sobrevolar la ciutat alguns míssils de creuer, que després han impactat contra diversos punts d'aquesta zona. Les columnes de fum eren visibles des de lluny.

Les explosions que hi ha hagut a l'est de Kíiv no han causat morts (Reuters/Valentin Ogirenko)

L'alcalde ha informat que les bombes han afectat una infraestructura ferroviària. Segons Klitxkó, un ferit ha hagut de ser traslladat a l'hospital, però no hi ha hagut morts.

La localitat de Brovarí, als afores de Kíiv, també ha registrat l'impacte de míssils, però encara no hi ha cap balanç de les conseqüències.
 

Míssils a prop de la central nuclear

Entre els míssils que s'han disparat cap a Kíiv aquest diumenge, un ha volat "críticament baix" sobre la central nuclear de Pivdennoukrainska, segons ha alertat l'operador elèctric d'Ucraïna, Energoatom. Pivdennoukrainska és la segona central nuclear més gran d'Ucraïna, situada a prop de la regió de Mikolaiv, uns 350 quilòmetres al sud de Kíiv.
 

Contraatac ucraïnès a Severodonetsk

Però a l'est del país hi ha els combats més cruents. A Severodonetsk, població clau per al control de la regió de Lugansk i de tot el Donbass, fa setmanes que es manté als carrers un pols militar que ha destruït la ciutat.

El Kremlin assegura que ja en té el control total, mentre que les forces ucraïneses reivindiquen que hi recuperen posicions. Mentre el Ministeri de Defensa rus assegura que les forces ucraïneses s'estan retirant cap a la ciutat de Lissitxansk, després de tenir "pèrdues crítiques" de fins a un 90% en algunes unitats durant la lluita, les autoritats ucraïneses diuen que l'exèrcit rus està patint grans pèrdues i que això els permet recuperar una part del territori perdut.

Tropes ucraïneses al Donbass, on han recuperat posicions a Severodonetsk (Reuters/Anna Kudriavtseva)

Aquest diumenge, el governador de la regió de Lugansk, Serhí Haidai, ha dit a la televisió ucraïnesa que a Severodonetsk "hi ha una situació difícil, els russos controlen el 70% de la ciutat, però durant els últims dos dies han estat rebutjats". Assegura que el control ara es divideix al 50% entre els dos bàndols militars, després del contraatac ucraïnès. Una situació que, segons Reuters, no s'ha pogut verificar sobre el terreny.
 

Combats al Donbass

Tot i això, el govern ucraïnès reconeix que la situació a la regió continua sent extremadament difícil, amb atacs aeris i d'artilleria constants, i hi ha fronts de combat en diverses poblacions, com Khàrkív, on asseguren que es mantenen les posicions; a Mikolaiv, a la riba del mar Negre, al sud, o a Liman, on les tropes russes avancen i l'alcalde diu en un tuit que "la ciutat ja no existeix", segons publica Nexta TV.

Les autoritats militars ucraïneses asseguren que el total de míssils russos utilitzats contra Ucraïna sobrepassa els 2.500.

També a l'est d'Ucraïna s'està evacuant la població de Sloviansk, a la regió de Donetsk. Davant de l'avanç rus i els atacs aeris, molts habitants marxaven en autobús de la ciutat, que ara mateix no té aigua ni electricitat.

S'estan evacuant molts civils a causa dels combats i els atacs aeris al Donbass (EFE/Alessandro Guerra)

A la ciutat de Zaporíjia, al sud, controlada per les tropes russes, molts ciutadans esperen en campaments improvisats o dormint als seus cotxes poder tornar a casa. En van marxar per l'ocupació russa i ara necessiten un permís per entrar a la ciutat. Cada dia han de comprovar si surten a la llista dels que són autoritzats a passar els controls.


Putin amenaça de canviar els objectius militars

A prop d'Odessa, l'exèrcit rus assegura que ha abatut un avió que transportava armes i municions. Tot i que no s'ha pogut confirmar aquest fet, sí que el president rus, Vladímir Putin, ha dit en una entrevista a la televisió russa que l'exèrcit rus atacarà nous objectius si Occident subministra a Ucraïna míssils de llarg abast.

"Si els en acaben subministrant, traurem conclusions apropiades i utilitzarem les nostres armes  --que no ens en falten-- per atacar objectius que fins ara no hem atacat."

El govern rus assegura que l'atac a Kíiv s'ha fet contra tancs i material militar subministrat per occident. així, els nous atacs a la capital, Kíiv, el reagrupament de tropes encarades a Sloviank i les paraules de Putin podrien fer preveure un gir estratègic militar rus.

La ciutat de Màrinka, a la regió de Donetsk, en flames (Reuters/Anna Kudriavtseva)

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, assegura que les terribles conseqüències d'aquesta guerra es podrien parar si Moscou ordenés a les seves tropes aturar els atacs a l'est del país.

"Això ja no es pot arreglar, perquè la guerra continua. Però les terribles conseqüències es poden aturar en qualsevol moment. L'exèrcit rus pot deixar de cremar esglésies, pot deixar de destruir ciutats, pot deixar de matar infants només que una persona, des de Moscou, doni l'ordre. El fet que no hi hagi aquesta ordre és una humiliació per a tot el món."

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors rus culpa els països occidentals de fer fracassar els intents d'acordar un alto el foc.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut