Bombers treballant en l'extinció dels focs a la Colúmbia Britànica (EFE/Provincial Wildfire Information Officer)

Els focs del Canadà no donen treva i ja han cremat 4 vegades la superfície de Catalunya

La pitjor temporada d'incendis del país podria allargar-se fins a la tardor a causa de la sequera extrema, segons algunes estimacions

RedaccióActualitzat

El foc no dona treva al Canadà, on un miler d'incendis continuen actius a les províncies de la Colúmbia Britànica i els Territoris del Nord-oest, a la costa del Pacífic.

En total, el foc ja afecta 14 milions d'hectàrees, 140.000 quilòmetres quadrats, més de quatre vegades la superfície de Catalunya.

A la Colúmbia Britànica la situació s'ha agreujat quan dos grans incendis s'han fusionat al districte de Shuswap, a uns 500 quilòmetres al nord-est de Vancouver, el principal port canadenc, a tocar de la frontera amb els Estats Units.

La qualitat de l'aire és "perillosa" a causa del fum i les partícules generades pels focs (Europa Press / Darryl Dyck)

En resposta a la petició d'ajuda de les autoritats provincials, el primer ministre, Justin Trudeau, ha anunciat que hi envia l'exèrcit, "per ajudar amb les evacuacions" i altres tasques logístiques que siguin necessàries.

A la Colúmbia Britànica s'ha declarat l'estat d'emergència i s'han prohibit els desplaçaments no essencials, per facilitar les tasques d'extinció i per alliberar places hoteleres on allotjar els equips d'emergència desplaçats.

En aquesta província ja han estat evacuades 36.000 persones, i 30.000 més estan alertades i preparades per fer-ho si reben l'avís de les autoritats.

Foc a tocar d'habitatges a West Kelowna, a la Colúmbia Britànica (Europa Press / Darryl Dyck)

Els nombrosos incendis han fet que l'índex de qualitat de l'aire hagi assolit nivells "perillosos" en diverses ciutats.

Més al nord, a la província dels Territoris del Nord-oest, la capital, Yellowknife, continua assetjada per les flames. La bona notícia és que la pluja i la baixada de temperatures han alentit l'avenç del foc, que no ha arribat al nucli urbà com es temia que ho fes aquest cap de setmana.

Gairebé tots els 20.000 habitants de Yellowknife han estat evacuats, i l'exèrcit ha mobilitzat uns 400 efectius per construir tallafocs.

"Aquest incendi cobreix una zona tan vasta que les condicions meteorològiques són diferents en diverses seccions" de la zona afectada, ha remarcat Mike Westwick, portaveu del govern provincial.


"No és un estiu com els altres"

Els incendis forestals són relativament habituals al Canadà, però no amb l'abast i la violència d'aquest estiu, que ja és la pitjor temporada d'incendis de la història del país.

De la magnitud dels focs en dona una idea el fet que els fums han arribat fins a la costa est, a més de 8.000 quilòmetres.

Les autoritats de la Colúmbia Britànica han prohibit els desplaçaments no essencials (Europa Press / Darryl Dyck)

La sequera extrema, a més, podria allargar aquesta situació crítica fins a la tardor, segons algunes projeccions del govern.

"Aquest no és un estiu com els altres, ho estem veient arreu del país, sigui a Nova Escòcia o a través de l'oest del Canadà, on hi ha hagut esdeveniments meteorològics extrems que tenen un impacte enorme en el país", ha remarcat Trudeau aquest diumenge en una roda de premsa.

L'abast i la intensitat dels focs ha obligat el Canadà a abocar recursos locals i federals en les tasques d'extinció, per a les quals ha rebut suport de 13 països.

Se sap que almenys 4 bombers han mort lluitant contra les flames.

ARXIVAT A:
IncendisCanadà
Anar al contingut