Biden ha presidit l'arribada dels fèretres amb els tres soldats morts a Jordània (Reuters/Michael A. McCoy)

Els EUA ataquen objectius a Síria i l'Iraq en resposta a la mort de tres soldats a Jordània

Joe Biden adverteix: "La nostra resposta ha començat avui" i "continuarà quan i on decidim".

Redacció/AgènciesActualitzat

Els Estats Units han bombardejat aquest divendres posicions de milícies proiranianes a Síria i l'Iraq. És la resposta a l'atac amb drons de la setmana passada a tropes nord-americanes del nord-est de Jordània, a prop de la frontera amb Síria, en què van morir tres soldats. Un atac reivindicat per l'agrupació de milícies proiranianes Resistència Islàmica a l'Iraq.

Almenys 23 combatents proiranians han mort en els atacs aeris, segons les xifres de l'Observatori Sirià dels Drets Humans, que durant el matí ha anat actualitzant la xifra inicial, de 13, i la posterior, de 18 víctimes mortals.

Aquesta ONG amb seu a Londres també ha informat que els atacs han abastat una franja de territori d'uns 130 quilòmetres i que han destruït 27 objectius "importants" de les milícies proiranianes.


Segons el Comandament Central nord-americà (Centcom), s'ha atacat més de 85 objectius militars amb munició de precisió.


Més tard, el Centcom ha publicat imatges de l'enlairament d'un bombarder B-1 durant els atacs d'aquest divendres.


A Síria, els bombardejos s'han produït en diversos punts de dues ciutats considerades bastions de les milícies favorables a l'Iran, aliades amb el president Bashar al-Assad: han atacat els afores d'Al-Mayadin, considerada "la capital iraniana" en territori sirià, i també Abu Kamal, a tocar de la frontera amb l'Iraq, en la ruta d'abastiment de les milícies proiranianes.

Fotomuntatge amb els tres militars morts en l'atac amb drons a Jordània (Reuters)

Des del començament de la guerra a Gaza, el 7 d'octubre, aquests grups armats han dut a terme desenes d'accions contra objectius dels Estats Units a l'Iraq i Síria, però fins diumenge passat cap havia provocat víctimes mortals. 

De fet, l'atac nord-americà es produeix el mateix dia que han arribat als Estats Units els cossos dels tres soldats morts, que han estat rebuts pel president nord-americà, Joe Biden.


Biden: "Els atacs continuaran"

Poc després dels bombardejos, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha emès un comunicat en què diu que la resposta nord-americana als atemptats de Jordània "ha començat". I adverteix:

"La nostra resposta ha començat avui. Continuarà quan i on decidim."

En el mateix comunicat i en un missatge a X, el president nord-americà assegura que els Estats Units no busquen conflicte "al Pròxim Orient ni enlloc del món".


Però afegeix: "Un avís a tots aquells que busquen fer-nos mal: respondrem." En el comunicat, Biden és una mica més explícit: "Si feu mal a un nord-americà, respondrem." 

Soldats nord-americans saluden als fèretres dels militars morts a Jordània (Reuters)
Soldats nord-americans saluden els fèretres dels militars morts a Jordània (Reuters/Joshua Roberts)

Després de l'atemptat a Jordània del cap de setmana passat, Biden ja va assegurar que farien "passar comptes a tots els responsables, quan i com vulguem".


Síria acusa els EUA de matar civils

Aquest dissabte, el govern de Síria ha reaccionat als atacs nord-americans. En un comunicat emès pel Ministeri de Defensa diu que són "injustificats" i acusa les forces dels Estats Units d'haver "causat la mort d'un nombre de civils i militars" i "danys importants en propietats públiques i privades". 

També acusa els Estats Units de ser aliats d'Estat Islàmic, perquè "han atacat posicions de l'Exèrcit Àrab Sirià, que està lluitant contra els romanents" d'aquesta organització jihadista.


L'Iraq diu que Washington "menteix i enganya"

El govern iraquià també ha reaccionat als atacs nord-americans, acusant el govern presidit per Joe Biden de "mentir" quan diu que s'havia coordinat amb Bagdad abans d'atacar diverses posicions a l'oest de l'Iraq.

"Els Estats Units han enganyat i falsificat deliberadament els fets en anunciar una coordinació prèvia per cometre aquesta agressió", assegura en un comunicat el govern iraquià, per "enganyar l'opinió pública internacional".


L'Iran alerta que l'atac afegeix tensió i inestabilitat

Des de Teheran, el Ministeri d'Afers Exteriors iranià ha acusat els Estats Units de violar la sobirania i la integritat territorial de Síria i de l'Iraq, i també el dret internacional i la Carta de les Nacions Unides. 

En un comunicat, també ha valorat que "els atacs d'aquesta nit són una altra aventura i un altre error estratègic del govern dels Estats Units, que no tindrà cap altre resultat que l'escalada de la tensió i la inestabilitat en la regió".

ARXIVAT A:
Estats UnitsPròxim Orient
Anar al contingut