Anàlisi de mostres de pacients amb Covid, en un laboratori de Milà (Reuters / Jennifer Lorenzini)
Anàlisi de mostres de pacients amb Covid, en un laboratori de Milà (Reuters / Jennifer Lorenzini)

Els epidemiòlegs, indignats amb el jutge que va dir que són "metges amb un curset"

El dia abans d'emetre la resolució que permetia la reobertura de bars i restaurants al País Basc, el jutge Luis Ángel Garrido va criticar els epidemiòlegs en una tertúlia

La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) exigeix una rectificació al jutge que presideix la sala que va decidir permetre la reobertura de bars i restaurants al País Basc per les declaracions que va fer sobre els epidemiòlegs, que qualifiquen d'"ofensives" i "inadmissibles".

En un comunicat publicat aquest dijous, la SEE afirma que les paraules del jutge Luis Ángel Garrido "suposen desconeixement i una falta de respecte cap a una professió que requereix tota una vida de formació i cap a uns professionals que estan treballant sense descans, com tot el personal sanitari, per sortir com més aviat millor d'aquesta terrible pandèmia".

El dia abans d'emetre la resolució judicial, el magistrat Luis Garrido va participar en una tertúlia radiofònica en la qual va fer comentaris com que un epidemiòleg és "un metge de capçalera que ha fet un curset" o que "per dir que ens quedem a casa, crec que el valor afegit d'aquesta feina és molt poc, perquè això se li acudia ja a la gent de l'Edat Mitjana".

 

 

Els epidemiòlegs afirmen que no entenen l'exemple que es posa en les declaracions del jutge i les mesures proposades. "Potser és un exemple d'atreviment en què s'ignora la tècnica i la metodologia que porten a recomanar unes mesures o unes altres en funció de l'anàlisi de la situació", assenyala la nota.

"Amb aquesta afirmació, a més, s'alimenta la desinformació, els enganys i notícies falses situant persones formades científicament a través de molts anys de preparació i experiència, a l'alçada dels que a l'Edat Mitjana no utilitzaven el mètode científic."

A més, també critiquen el "menyspreu" del jutge cap als metges de capçalera.

 

Mostres de pacients contagiats de Covid-19 en un laboratori
Mostres de pacients contagiats de Covid-19 en un laboratori (Reuters / Jennifer Lorenzini)

 

En la mateixa línia, el Col·legi de Metges de Biscaia ha considerat "inacceptable" que el jutge Garrido hagi "infravalorat" els epidemiòlegs i li ha demanat que "procuri no entrar en valoracions científiques que pertanyen a àmbits en què el seu domini i coneixement no estan demostrats".

En un comunicat, el col·legi aprofita per donar la raó irònicament al jutge i apunten que, "efectivament, des de fa segles ha quedat comprovat que l'aïllament i la falta de contacte amb les persones infectades és una mesura fonamental per evitar la propagació de qualsevol malaltia infecciosa".

 

 

Malestar en el CGPJ

Vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han qualificat de "molt desafortunades", "inoportunes" i "molt fora de lloc" les declaracions de Garrido sobre els epidemiòlegs.

Alguns dels jutges citats per l'agència Efe sostenen que "ha diluït tota imatge personal d'imparcialitat" amb unes opinions que evidencien "un posicionament bel·ligerant en contra del confinament", que suposen "un exercici d'activisme que no és per als jutges".

Tot i que el CGPJ no acostuma a actuar d'ofici, alguns magistrats aposten per obrir diligències informatives o, fins i tot, un expedient disciplinari, perquè el jutge doni explicacions sobre els fets.

 

El jutge Luis Ángel Garrido, que va emetre la resolució que permet la reobertura de bars i restaurants al País Basc
El jutge Luis Ángel Garrido, que va emetre la resolució que permet la reobertura de bars i restaurants al País Basc

 

A més, després que s'hagin conegut les polèmiques declaracions de Garrido, el govern basc ha obert la porta a recusar el jutge, en dubtar de la seva imparcialitat.

Per la seva banda, el jutge degà de Bilbao, Aner Uriarte, ha defensat la llibertat d'expressió dels jutges i ha dit que l'"estranya" que unes declaracions com les que va fer Garrido puguin "portar a una recusació".

Uriarte ha dit que "no està prohibit" que un jutge participi en tertúlies de mitjans de comunicació perquè forma "part de la llibertat d'expressió" i ha qualificat de "desproporcionada" la reacció que ha generat aquesta qüestió.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus País BascJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut