Interior d'un bar a Vitòria
Les associacions de restauradors celebren la decisió judicial

La justícia basca fa reobrir bars i restaurants perquè entén que no són focus de contagi

El tribunal considera que no s'ha pogut demostrar que aquests establiments siguin la causa de l'augment dels contagis després de Nadal

RedaccióActualitzat

Els bars i restaurants del País Basc, de les zones més afectades pel coronavirus, podran tornar a obrir a partir de demà. Així ho ha decidit el Tribunal Superior de Justícia basc, que ha estimat cautelarment la petició del sector de l'hostaleria.

El tribunal considera que no s'ha pogut demostrar que aquests establiments siguin la causa de l'augment dels contagis després de Nadal. Així doncs, deixa sense efecte la decisió del govern basc de fer tancar la restauració a les "zones vermelles", les que sumen més contagis.

Els restauradors van recórrer l'ordre de l'executiu i ara el Tribunal Superior de Justícia del País Basc els ha donat la raó. La resolució no entra en el fons de la qüestió, però, de moment i de manera cautelar, permetrà que els bars i restaurants de les anomenades zones vermelles -els municipis amb pitjors dades (taxa acumulada de casos de Covid-19 en els últims 14 dies superior a 500 per cada 100.000 habitants)- puguin aixecar la persiana. Ho podran fer amb limitacions d'aforament i d'horari com a la resta del País Basc.
 

El tribunal diu que, amb les limitacions d'aforament i amb mesures sanitàries com l'ús de mascaretes, l'hostaleria "no sembla un element de risc cert i greu per a la salut pública". Al seu entendre, el govern basc va vulnerar "el principi de proporcionalitat" i destaca el perjudici econòmic que suposa el tancament.

Les associacions de restauradors ho han rebut com un èxit i el govern espanyol s'ha limitat a dir que respecta la sentència.

ARXIVAT A:
País BascCoronavirus
Anar al contingut