Els dos motius del president Torra per no convocar eleccions

L'estratègia sobre què fer si el president és inhabilitat és totalment oposada entre els socis de govern

Meritxell Ortiz VilasecaActualitzat

L'estratègia sobre què fer si el president és inhabilitat és totalment oposada entre els socis de govern. Mentre que el president deixa que sigui el Suprem qui marqui el temps, Esquerra creu que aquesta decisió deixa la institució a la intempèrie i debilitada. El president, però, esgrimeix dos motius de pes per no convocar eleccions.

Malgrat la pressió del soci i de l'oposició, el president no convoca eleccions davant d'una eventual inhabilitació per dues qüestions. D'una banda, no vol donar per fet que l'inhabilitaran abans d'hora, i vol esgotar fins a l'últim minut les seves funcions; i, d'altra banda, trasllada la responsabilitat a l'Estat si deixa Catalunya sense president enmig d'una crisi sanitària sense precedents. Així ho explicava Torra després de la vista al Suprem, des de la delegació del govern a Madrid:

"No seré jo qui en aquest moment tan crític del país l'aboqui a una cursa electoral irresponsable que paralitzaria l'administració catalana."

El segon motiu per no convocar eleccions és l'estratègia de defensa, que el president demana que es respecti. Gonzalo Boye continuarà el procés a Europa i allà es vol evidenciar que els estaments judicials espanyols incideixen sobre la sobirania a Catalunya. Estratègia que Boye ja fa temps que posa en pràctica amb la defensa de l'expresident Puigdemont.

Per la defensa, continuar el periple judicial no és el mateix amb un president que deixa de ser-ho per voluntat pròpia perquè avança unes eleccions que amb un president inhabilitat en l'exercici de les seves funcions, una estratègia que el soci, Esquerra, no comparteix però accepta amb resignació.

Ara, totes les mirades se centren en el president Roger Torrent, que quan arribi la inhabilitació haurà de posar els mecanismes en marxa: 10 dies per consultar els grups i veure si hi ha un candidat alternatiu amb prou suport.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut