El republicà Mike Johnson, nou president de la Cambra de Representants nord-americana (Reuters)

El trumpista Mike Johnson, elegit president de la Cambra de Representants nord-americana

Johnson era el quart candidat republicà proposat en només dues setmanes i ha aconseguit superar la divisió dins el partit des de la destitució, el 3 d'octubre, de Kevin McCarthy

La quarta ha estat la bona. L'elecció del nou president de la Cambra de Representants nord-americana s'ha fet aquest dimecres superant la divisió dins del partit republicà, que havia plantejat fins a quatre noms. El nou speaker serà el congressista Mike Johnson.

Aliat de l'expresident i candidat a la cursa republicana, Donald Trump, Johnson és advocat, i a la seva pàgina web explica que és un home "entregat", marit i pare de quatre fills. A més assegura haver dedicat la seva vida i carrera a lluitar per les llibertats fonamentals i valors tradicionals. De fet, juntament amb Trump, va ser dels impulsors que va intentar anul·lar la victòria de Joe Biden a les presidencials del 2020.

Mike Johnson, del partit republicà, poc abans de sotmetre's a la votació de la Cambra de Representants (Reuters)

L'elecció d'un nou president de la Cambra de Representants era urgent per poder aprovar noves resolucions o projectes de llei en un moment en què s'ha d'aprovar un nou paquet d'ajuda militar per a Ucraïna i Israel, i en què està en joc la negociació del pressupost.

Johnson, de Louisina, és de l'ala més extremista del partit republicà i ha aconseguit 220 vots, onze més que el seu rival demòcrata. El nomenament arriba després que el 3 d'octubre els republicans fessin fora el també republicà Kevin McCarthy, acusat d'haver fet concessions cap als demòcrates.

Els altres candidats republicans

Els 22 dies amb la presidència interina han servit perquè sortís a la palestra més d'un possible candidat a ocupar el tercer càrrec més important dels Estats Units. El primer va ser el congressista Steve Scalise, que, tot i ser nominat, no es va sotmetre mai a l'escrutini de la cambra per falta de suports. Diferent va ser el cas de Jim Jordan, que divendres es va retirar després de perdre tres votacions en què fins i tot congressistes de les files republicanes li van girar l'esquena.

El tercer candidat proposat va ser Tom Emmer, que va renunciar dimarts, en comprovar que no tenia el suport majoritari del seu grup i després que Donald Trump el desqualifiqués i assegurés que escollir-lo "seria un tràgic error". L'elecció de Mike Johnson, que ha comptat amb la benedicció de Trump, ha estat tan precipitada que ni la seva dona ha arribat a la cambra per veure-ho en directe.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha emès un comunicat en què felicitava Johnson per l'elecció. i ha mostrat la seva voluntat de "treballar de bona fe amb ell". I reiterava la seva petició perquè el Congrés aprovi noves ajudes per a Ucraïna i Israel, entre d'altres.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut