Imatge de hashtags per territori segons Trendsmap.
Imatge de hashtags per territori segons Trendsmap.
Barcelona

El rumor de censura de l'etiqueta #ViaCatalana a Twitter catapulta #croquetes fins al "trending topic"

El rumor que la xarxa social de les piulades estava censurant l'etiqueta #ViaCatalana ha catapultat #croquetes al TT. Però Twitter no amaga ni silencia "hashtags". Simplement, aquests perden força a mesura que passa el temps, per més que s'usin.

Victòria MiróActualitzat
Twitter està censurant l'etiqueta #ViaCatalana. El rumor va sorgir la tarda de l'Onze de Setembre i la brama es va estendre ràpidament a través d'aquesta mateixa xarxa social. La suposada censura explicava (en teoria) per què aquest "hashtag" no apareixia a la llista dels "trending topic" -quan era evident per volum de piulades que era una de les més usades de la jornada- i alimentava teories conspiratòries sobre un hipotètica voluntat de silenciar l'èxit de la cadena humana al món.

La reacció de molts tuitaires va ser passar-se a l'etiqueta #croquetes, una paraula que no tenia cap mena de relació amb la Via Catalana, per parlar-ne (i de passada fer humor sobre l'hipotètic boicot). La crida llançada per RAC1 a fer servir aquest "hashtag" va triomfar i, aleshores sí, ràpidament #croquetes va aparèixer destacat com un dels temes del moment.

Twitter no censura "hashtags"

Les teories de la conspiració triomfen sovint a internet, però l'explicació de per què #ViaCatalana no apareixia al TT justament el dia que es celebrava la cadena humana és més senzilla.

Primer de tot cal tenir clar que aquest llistat no és sinònim d'"el més piulat": Twitter no compta el nombre de piulades de cada etiqueta per elaborar el TT, sinó que usa un algoritme per identificar el que anomena "tendències del moment".

Per això, una etiqueta que ja fa molts dies que s'usa perd pes en detriment d'una de nova. Més encara si Twitter detecta que hi ha moltes persones que s'hi estan sumant, perquè ho interpreta com un tema d'interès creixent. Així mira que el llistat es renovi i que el TT no destaqui sempre el mateix. Vet aquí per què Twitter va "amagar" #ViaCatalana i no #croquetes.

Els experts en Twitter saben que aquesta xarxa social té en compte diversos factors per elaborar el Trending Topic, com són la velocitat i la concentració en què s'incorporen els tuits amb un mateix "hashtag", el nombre d'usuaris diferents que l'usen, si experimenta un increment d'usuaris, si és un "hashtag" nou  que acaba d'aparèixer i la permanència: si fa molts dies que ja és TT.

Durant les mobilitzacions del 15-M a Madrid això ja es va tenir molt en compte quan els indignats van decidir impulsar cada dia una etiqueta diferent per tal que la seva protesta no perdés presència. Coordinadament i amb diverses etiquetes, els indignats van aconseguir acampar també al Trending Topic.

Aquest Onze de Setembre la Via Catalana també es va formar a la xarxa (de fet, molt abans i tot), però si no va arribar a número 1 al "trending topic" mundial és per aquest motiu. De cara a futures mobilitzacions, els organitzadors podrien tenir-ho en compte. Però no cal preocupar-se: #croquetes o d'altres etiquetes com #ViaCatalanaTV3 van agafar el relleu.
Anar al contingut