Madrid

El PSOE creu que s'estreny el setge a Rajoy pel "cas Gürtel" i el PP defensa els investigats

El PSOE ha demanat explicacions al president del PP, Mariano Rajoy, després que el jutge que investiga el "cas Gürtel" a Madrid l'ha elevat al Tribunal Suprem perquè ha trobat indicis de delicte contra el tresorer del partit, Luis Bárcenas, i el diputat Jesús Merino. La secretària d'Organització socialista, Leire Pajín, ha considerat que "el setge és molt més clar que en altres ocasions" i que és urgent que Rajoy actuï i en depuri responsabilitats. Rajoy, però, s'ha mantingut ferm en la defensa de la presumpció d'innocència dels investigats. El dirigent popular ha advertit, però, que si es demostra algun càrrec actuarà "en conseqüència".

Actualitzat
Populars i socialistes han reaccionat a la decisió del jutge instructor del "cas Gürtel", que investiga la presumpta trama de corrupció al voltant del PP, d'elevar-lo al Tribunal Suprem. El jutge ha argumentat que té indicis de delicte contra el tresorer popular, Luis Bárcenas, i el diputat Jesús Merino, que podrien estar involucrats en un delicte fiscal i de suborn, en el cas de Bárcenas, i de suborn, en el cas de Merino.

Per això el jutge ha demanat al Suprem que es faci càrrec de la investigació i que els citi a declarar com a imputats -acusats formalment- amb urgència, tenint en compte que el presumpte delicte fiscal de Bárcenas prescriu a final d'aquest mes. Ara el Tribunal Suprem ha de decidir si atén la petició del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que, a banda de Bárcenas i Merino, també investiga l'eurodiputat Gerardo Galeote.

Després de presidir la reunió de l'executiva del PP, a la qual no ha assistit Bárcenas, Mariano Rajoy ha defensat "l'honorabilitat" del partit i ha recordat que els militants investigats "són innocents mentre no es demostri el contrari". Si passa això, ha afegit, actuarà "en conseqüència, perquè és el que pensem tots i és el que volen els espanyols". Rajoy ha insistit que el PP "no s'ha finançat il·legalment" ni ha rebut "cap euro" de les persones detingudes per aquest cas.

Per la seva banda, la secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, ha considerat que Rajoy "cada dia que passa té més explicacions per donar" i li ha exigit que canviï d'actitud "pel bé de la democràcia". Pajín ha considerat que "no es poden consentir els atacs continus del PP als jutges, als fiscals i a les forces i els cossos de seguretat de l'estat".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut