Barcelona

El PSC donarà suport a CiU en els grans temes de país, però no li assegura la investidura

La falta de concreció ha estat la crítica més generalitzada de les formacions sobre el discurs del candidat de CiU, Artur Mas. El PSC ha retret al líder de CiU que no parli obertament del camí que vol assolir per Catalunya -en referència al dret a decidir i la independència- i es limiti a utilitzar eufemismes com "transició". El president del grup parlamentari dels socialistes, Joaquim Nadal, ha assegurat que dimarts, en primera votació, s'oposaran a la investidura d'Artur Mas. Nadal no ha deixat clar si mantindran la mateixa posició en segona ronda. Malgrat això, el PSC ha allargat la mà a CiU per pactar durant la legislatura els grans temes de país.

Actualitzat
El PSC ha demanat a CiU la convocatòria d'una cimera sobre l'economia i la crisi. L'objectiu: buscar consensos més enllà del Cercle d'Economia i el Col·legi de Metges, proposats pel líder de CiU. Artur Mas ha recollit "el guant" i ha acceptat la proposta, recordant que estava prevista en el seu programa electoral.

El líder de CiU ha instat els socialistes a anar junts a Madrid per defensar que Catalunya pugui gestionar els seus recursos com fan altres regions de l'Estat. La gestió dels recursos propis és un dels punts de consens i el primer pas en la segona "transició política" que CiU vol engegar i que ha de portar a l'aplicació plena del dret a decidir dels ciutadans. El PSC recela d'aquesta "transició" i la veu com el calendari per a la "independència a terminis".

Governar en minoria

Joaquim Nadal s'ha mostrat preocupat per la inestabilitat del govern de CiU, que amb 62 diputats no té majoria. Mas li ha respost que molts governs, començant per l'Ajuntament de Barcelona, no tenen majoria i que això no és un impediment per buscar el consens i aprovar mesures favorables al país. El líder de CiU ha demanat als socialistes que si estan tan amoïnats facilitin la seva investidura.

Sobre les crítiques per la falta de concreció en el seu discurs, Artur Mas ha instat els socialistes a llegir-se'l amb atenció i "amb ànim positiu". Hi ha temes que es van pactar amb el tripartit i que el govern de CiU vol desenvolupar, com les infraestructures, el Pacte Nacional per la Investigació i la Innovació, el Pacte Nacional per la Immigració, la llei catalana d'educació, la llei de serveis socials o l'àrea metropolitana.

Amb vista al futur, Mas s'ha mostrat "convençudíssim" que CiU i PSC poden arribar a un "gran pacte d'infraestructures", començant pel Quart Cinturó, que no va ser possible els últims anys perquè el PSC no podia deixar plantats els seus socis de govern.

El PSC ha assegurat que la seva formació exercirà una "oposició contundent, exigent, rigorosa i constructiva quan faci falta", encara que els socialistes aspiren a ser "més alternativa de govern que oposició".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut