Barcelona

Els partits retreuen falta de concreció a Mas i descarten per ara canvis en la votació d'investidura

Els partits polítics coincideixen a lamentar que Artur Mas no hagi desgranat gaire propostes concretes en el discurs d'investidura d'aquest dilluns al matí. Tots mantenen el vot contrari a la investidura en primera volta i encara no veuen motius per abstenir-s'hi en la segona, tot i que socialistes, populars i republicans hi han deixat la porta oberta. El PSC li ha retret que no digui amb qui pensa pactar per garantir que Catalunya tingui un govern fort. El PPC espera que digui si prioritzarà l'autogovern o la recuperació econòmica. ICV-EUiA ha destacat que CiU vol anar enrere en les polítiques socials i mediambientals, mentre que ERC ha criticat la "falta de programa", tot i que ha celebrat que hagi reconegut la legimitat dels governs d'esquerres. SI ha considerat pròpia d'un "gestor administratiu mediocre" la intervenció de Mas i C's ha opinat que Mas, en un discurs vague, ha ofert més nacionalisme.

Actualitzat
PSC

El portaveu socialista, Miquel Iceta, ha agraït les "bones paraules" d'Artur Mas i que hagi fet "una descripció del país molt més equilibrada que la que utilitzava en campanya electoral". Dit això, però, ha lamentat que hagi estat un discurs "absolutament inconcret, sense ànima ni compromisos".

El PSC hi ha trobat a faltar especialment amb qui pensa pactar CiU per garantir l'estabilitat del govern. "O bé té assegurats suports que amaga o bé pensa fer la viu-viu fins a les eleccions generals", ha dit Iceta, tot afegint que els socialistes rebutgen tant una cosa com l'altra perquè "els problemes dels catalans no poden esperar".

En conclusió, els socialistes afirmen que no han sentit "cap motiu" que els porti a abstenir-se en la investidura, tot i que esperaran a veure què passa en el debat parlamentari.

PPC


El portaveu del PPC, Josep Enric Millo, ha manifestat que han vist un candidat que "ha començat bé" en reconèixer que no té prou majoria per governar sol. En la mateixa línia, Millo ha reconegut que Mas ho ha assumit d'una manera humil i honesta, explicant que necessita consens i acords amb altres forces per poder treure Catalunya de la crisi profunda en què es troba, que és "el principal problema i prioritat que ha de preocupar Catalunya".

Es tracta d'una "música que sona bé". I és que pels populars, "hi ha grans punts de coincidències amb el que realment ens preocupa, que és la recuperació econòmica i sortir de la crisi".

Ara bé, Millo ha manifestat que el discurs del que previsiblement serà el futur president de Catalunya semblava més un resum de campanya electoral que una autèntica proposta de pla de govern amb propostes concretes que "poguéssim avaluar". Així doncs, el PPC ha criticat que Mas ha fet un discurs més expositiu i explicatiu que no "propositiu", amb propostes concretes, com esperaven. Per això, ha manifestat que a la tarda la seva líder, Alícia Sánchez-Camacho, li preguntarà sobre propostes concretes.

Finalment, el PPC divergeix que la prioritat del nou executiu sigui l'autogovern i, en aquest sentit, ha recordat que la prioritat és la recuperació de l'economia.

ICV-EUiA

ICV-EUiA ha coincidit a dir que Mas ha concretat poc "més enllà de l'organització del govern" i del que "ja havia dit en campanya", com l'eliminació de l'impost de successions o "els matisos" en els 80 quilòmetres per hora.

La portaveu ecosocialista, Dolors Camats, s'ha mostrat preocupada per un discurs que pronostica "l'adéu a les polítiques socials fins que no hi hagi una recuperació econòmica" i una "involució" en medi ambient, amb "referències encobertes" als transvasaments i a l'energia nuclear.

També ha criticat que no hagi parlat d'habitatge ni hagi tingut en compte "el món del treball i els sindicats" a l'hora de buscar col·laboracions en temes com l'economia i la sanitat.

L'únic punt en què Iniciativa veu possibles acords és en la defensa del "desplegament ambiciós de l'Estatut", encara que el grup d'esquerres veu necessària una reforma constitucional després de la sentència del Constitucional.

ERC

Esquerra Republicana ha criticat la "falta de programa" del discurs de Mas i ha subratllat que els "únics elements de millorar" vénen del govern anterior, motiu pel qual ha celebrat que "s'hagin acabat determinades actituds sectàries".

El president dels republicans, Joan Puigercós, ha citat els pactes de la Recerca, l'Educació i la Immigració com a èxits del seu partit que Mas s'ha compromès a mantenir. En canvi, s'ha preguntat com aconseguirà l'encaix de Catalunya dins de l'estat espanyol. "

"Ara ja no es parla de concert, sinó de pacte fiscal, i es vol un acord ampli des de Catalunya. Treballarem en aquesta línia, però no es pot esperar que l'acord vingui sol", ha advertit. "El govern ha de jugar i actuar, treballar pel consens i per les majories", ha afegit.

Puigcercós també ha retret a Mas una "ambigüitat calculada" a l'hora de parlar de la "minva de recursos públics a l'administració". I ha conclòs que el seu grup votarà que no a la primera volta i que esperarà què dóna de si el debat parlamentari abans de decidir què faran en la segona volta.

SI


El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència Alfons López Tena ha estat el més contundent en les crítiques a Mas. Ha qualificat el discurs de "catàleg de bones intencions, banal, d'un gestor administratiu mediocre, sense contingut i que no porta el país més que a la frustració".

López Tena ha lamentat que la proposta de CiU en autogovern passi "per l'Estatut retallat pel senyor Mas amb el senyor Zapatero, al qual el TC ja ha dit que no, per tant el seu propòsit és repetir de nou un procés que només ens porta a la frustració".

SI votarà que no a Mas tant en la primera com en la segona volta perquè "ja ho deia el manifest electoral" de la formació.

C's

Albert Rivera, de C's, ha considerat que el candidat de CiU ha fet una "deserció vaga i general del seu programa electoral", sense cap anunci nou. No ha descartat arribar a acords puntuals amb CiU en matèria econòmica, amb propostes com reformar les pimes o reduir la burocràcia administrativa, però en la resta d'assumptes només hi ha vist "més nacionalisme".

"Ha demostrat que no serà menys nacionalista que el tripartit, ni ERC ni Solidaritat" perquè, segons Ciutadans, Mas "vol la independència a termini, i els altres al comptat".

Rivera també ha lamentat que el candidat a la investidura no hagi parlat de la corrupció i ha avisat que els seus diputats votaran en contra de Mas tant en primera com en segona volta principalment per la seva negativa a acatar la sentència del TC. "No serem còmplices de tornar a tenir un president insubmís", ha conclòs.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut