Interior assumeix que se sortirà de pont dijous i demana complir les mesures on es vagi
Terrasses de la plaça Independència de Girona, aquest diumenge (ACN/Gerard Vilà)

Interior assumeix que se sortirà de pont dijous i demana complir les mesures on es vagi

Vergés no avança mesures per al Nadal i explica que estan treballant en el document que haurà d'aprovar el Procicat

RedaccióActualitzat

El govern preveu que aquest dijous hi haurà "una sortida important" de ciutadans cap a la segona residència. Una sortida avançada per evitar el confinament municipal que entra en vigor a les deu de la nit.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha admès que, si bé la mobilitat s'havia reduït durant les últimes setmanes, "és evident que, de cara a aquest cap de setmana, això augmentarà".

De tota manera, ha recordat que el confinament municipal és fins dilluns a les 6 del matí i ha demanat que la gent compleixi les mesures allà on vagi.


Mesures per al Nadal

Més enllà del pont de la Constitució i la Puríssima, el govern està treballant en les mesures per a les festes de Nadal.

Ho ha avançat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha parlat d'"un document per poder donar més eines a tothom per tenir el millor Nadal possible".

 

El Procicat analitza les limitacions de les celebracions de Nadal
Aquest cap de setmana, molts carrers ja lluïen els llums de Nadal (ACN/Mar Rovira)


Un document que establirà, per exemple, el nombre de persones que es podran reunir, de quantes bombolles, i si caldrà comptabilitzar els nens en aquest nombre, per la seva baixa capacitat de contagi que han apuntat alguns estudis.

L'últim, de l'Hospital Vall d'Hebron de la setmana passada, reiterava que nens i adolescents són poc transmissors de la Covid.

Preguntada més d'una vegada sobre aquestes mesures per al Nadal, Vergés ha remarcat que si l'evolució de la pandèmia és l'esperada i es compleixen les fases previstes per la Generalitat, per Nadal estarien permeses les trobades de 10 persones, segons els trams definits pel govern per fer la desescalada d'aquesta segona onada de la pandèmia.

El govern espanyol va plantejar a les comunitats autònomes, la setmana passada, reunions de màxim sis persones.

Després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut de dimecres passat, es van donar uns dies més de marge per decidir les pautes d'aquestes celebracions.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa va explicar, després de la reunió, la voluntat d'acord per part de tothom i que cada comunitat autònoma pugui adaptar les "recomanacions" a la situació del territori. Aquesta setmana es tornarà a reunir el Consell Interterritorial.


El perill d'una tercera onada

Quan falta menys d'un mes per a les festes de Nadal, moltes famílies planifiquen com s'organitzaran els àpats... i si en podran fer. D'altres ja tenen coll avall que faran unes celebracions de mínims i es plantegen alternatives.

És cert que les les dades de la pandèmia a Catalunya van millorant, però epidemiòlegs i autoritats sanitàries recorden que la pandèmia continua sent una realitat.

 

Aquest diumenge s'han tornat a veure les terrasses plenes
Aquest diumenge s'han tornat a veure les terrasses plenes (ACN/Carola López)


Alerten del perill d'abaixar la guàrdia pel fet de ser Nadal, tal com explica el doctor Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona: "La gent dirà: 'Bé, és un dia, total tampoc no passa res; a més a més, som coneguts.' Això és el que ens fa abaixar la guàrdia."

I alerta del risc d'anar enrere:

"Si tothom fa les coses molt ben fetes els propers dies o setmanes, és possible que millorem encara una mica més. Si no és així, sortim de mig esglaó, pujarem l'esglaó sencer i haurem de tornar enrere."


Admet que "potser serà un Nadal una mica descafeïnat o molt descafeïnat", però defensa que "hem d'agafar-ho amb la idea que, sinó, després les coses poden empitjorar".

I afegeix: "Jo m'ho prenc amb la idea que tant de bo que aquest sigui l'únic Nadal de Covid-19."

 

El coordinador de la Unitat Covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, dona per fet que arribarà una tercera onada. Ho ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio", on també ha volgut remarcar la importància del comportament de cadascú:

"Cal saber com serà la intensitat i la magnitud d'aquesta tercera onada, que dependrà molt de nosaltres com a societat."


Güerri i altres experts avisen que la situació es pot arribar a complicar molt, perquè ara els indicadors de la pandèmia i l'ocupació de les UCI estan pitjor que quan es va fer la desescalada de la primera onada.

Ara mateix, la situació és molt més complicada que a l'estiu. Aleshores, el risc de rebrot es va mantenir durant dos mesos, al maig i al juny, per sota de 30.

A data d'avui, en canvi, tot just hem aconseguit baixar dels 200 punts aquest dilluns, per primera vegada des de principis d'octubre.

La situació a les UCI tampoc no és gens comparable: una quarantena d'ingressats al juliol, i més de 400 diumenge passat.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut