Sanitat diu que buscarà consens en les recomanacions per Nadal
La Generalitat proposa àpats de Nadal de màxim 10 persones, si està vigent el tram 3 de la desescalada (Pexels/Kaboompics)

Sanitat diu que buscarà consens en les recomanacions per Nadal

Illa deixa clar que cada comunitat podrà adaptar les pautes a la situació del territori i confia en un acord la setmana que ve

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Ministeri de Sanitat i les autonomies s'han donat una setmana més de marge per decidir les pautes per a les celebracions de Nadal.

El ministre Illa ha explicat, després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que ha vist voluntat d'acord per part de tothom i ha deixat clar que cada comunitat podrà adaptar les "recomanacions" a la situació del territori.

"Cadascú haurà d'adoptar les decisions en relació amb la seva situació epidemiològica. Hi ha una preocupació comuna i farem les recomanacions. Hi estem treballant, hi ha diferents documents que s'han de completar", ha explicat el ministre.

Illa no ha entrat a valorar les diferents propostes que han plantejat o aprovat algunes autonomies, però ha defensat que buscarà el "màxim consens" i que s'ha de mantenir la "sensatesa" i la "prudència" perquè, tot i que les dades de la pandèmia milloren, les xifres encara són molt preocupants.

 

Diferents pautes per Nadal

La proposta filtrada de l'executiu que encapçala Pedro Sánchez passa per reunions de màxim 6 persones i que el toc de queda sigui de la 1 a les 6 de la matinada les nits de Nadal i Cap d'Any.

Sanitat diu que buscarà consens en les recomanacions per Nadal
Una taula de Nadal parada per a sis comensals (EFE/Luis Tejido)

 

Aquesta idea difereix de la que han previst algunes autonomies, començant per Catalunya, on, suposant que es pugui avançar fins al tram 3 de la desescalada, es preveuen reunions de màxim 10 persones (i de dos grups de convivència) i mantenir el toc de queda com està, de 10 de la nit a 6 del matí.

De tota manera, la Generalitat s'ha mostrat disposada a flexibilitzar aquesta mesura en dates assenyalades del calendari nadalenc.

L'alternativa de Madrid és lleugerament diferent. Passa per ampliar fins a un màxim de 10 persones les reunions els dies 24, 25 i 31 de desembre i l'1 i el 6 de gener. El toc de queda per Nadal i Cap d'Any proposa que sigui de la 1.30 h fins a les 6 h del matí.

 

El límit, l'estat d'alarma

En qualsevol cas, el límit serà el decret d'estat d'alarma. Això implica que, si es vol fixar que el toc de queda comenci més tard de les 12 de la nit per Cap d'Any -com deia, per exemple, l'esborrany de La Moncloa que es va filtrar-, caldrà introduir-hi alguna modificació.

El decret d'estat d'alarma va fixar el toc de queda entre les 23 h i les 6 h, però donant marge a les autonomies per avançar-lo o endarrerir-lo una hora. Per això a Catalunya comença a les 22 h i a Madrid, a la mitjanit.

Possibles restriccions de mobilitat entre territoris

Al marge de com quedarà finalment el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, una altra incertesa que hi ha és si serà possible la mobilitat entre autonomies.

La ministra Darias ha admès que "pot passar" que una comunitat hagi aixecat les restriccions per les festes però, en canvi, a la del costat continuïn vigents. Per tant, caldrà esperar a saber com avança cada autonomia en la desescalada per saber si es dona aquesta circumstància.

Abans de la trobada, Els governs de Madrid, el País Basc i Andalusia s'han queixat que es filtrés a la premsa el pla de La Moncloa, abans de debatre'l al Consell.

En la reunió també s'ha parlat del pla de vacunació contra la Covid-19 i s'ha acordat crear un grup de treball de les comunitats amb les estacions d'esquí, per "posar en comú els criteris" respecte a l'obertura de les pistes.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut