Infants i adolescents contagien molt poc el coronavirus, segons confirma un nou estudi

L'Hospital Vall d'Hebron ha analitzat més de 1.000 famílies infectades entre juliol i octubre, i només ha trobat un 8% de casos d'adult infectat per un menor

Yolanda Marzabal / Josep Maria CampsActualitzat

Un nou estudi liderat per l'Hospital Vall d'Hebron reitera que nens i adolescents són poc transmissors de la Covid-19, amb resultats encara més contundents que el primer.

En aquest estudi s'han analitzat 1.081 casos de menors de 18 anys diagnosticats amb PCR entre l'1 de juliol i el 31 d'octubre, i també 3.515 familiars positius d'aquests menors.

783 dels casos, el 73%, es van infectar en contacte amb un adult, i només 86 casos, el 8%, va ser el menor el que va contagiar un adult. El percentatge de contagis entre nens va ser del 3%.

 

Aquests positius s'han diagnosticat en un període en què el confinament feia setmanes que s'havia acabat i, en la part final, quan les escoles ja estaven funcionant.

6 de cada 10 familiars, infectats

Pere Soler, cap d'Infeccions i Immunodeficiències Pediàtriques de Vall d'Hebron, destaca que els menors s'han infectat en llars amb molta incidència de la malaltia:

"La immensa majoria dels pacients pediàtrics analitzats han estat casos secundaris, tot i que el domicili és un espai amb una càrrega de malaltia considerable i sis de cada 10 convivents dels nuclis familiars participants en l'estudi han estat diagnosticats de Covid-19."

Aquest poc potencial de contagi explicaria per què l'arrencada del curs, amb tots els nens i adolescents als centres escolars, no ha suposat un augment exponencial de casos.

Mantenir les mesures

Soler, però, remarca que aquestes conclusions no s'han de convertir en un relaxament de les mesures de seguretat que s'estan aplicant:

"No vol dir que ara amb això comencem a treure mesures, sinó que hem d'anar veient, cada cop que sapiguem més del virus, què podem fer. L'objectiu era: amb les mesures actuals, el que estem fent amb els nanos a nivell d'escoles, etc, és segur? Sí. Doncs mantinguem-ho."

Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron, aquest dijous

L'estudi ha de servir també per aprendre a precisar més la detecció precoç dels casos en els menors, per treure pressió al sistema sanitari:

"Quins signes o quins símptomes fan més possible que un nen tingui una PCR positiva o la tingui negativa, per aconseguir limitar el nombre de nens als quals els les hem de fer. Això suposaria menys despesa, menys proves, menys atenció sanitària i, finalment, si fos possible, menys confinaments, menys pèrdues d'escola, etc."


El 47%, asimptomàtics

L'estudi també ha corroborat que els nens passen la Covid-19 de forma lleu, amb pocs ingressos hospitalaris i cap defunció, tampoc en el cas de nens amb patologies prèvies.

En aquest sentit, gairebé la meitat dels nens diagnosticats amb PCR, un 47%, han estat asimptomàtics.

Els resultats d'aquest estudi donen arguments per no incloure els menors d'edat en els col·lectius prioritaris per administrar-los vacunes contra la Covid-19.

Les dades per elaborar l'estudi les han recollit un centenar de pediatres d'hospitals i de CAP, després que la Societat Catalana de Pediatria fes una crida per participar-hi.

 


El primer estudi, de l'agost

El primer estudi, fet pel mateix equip amb 163 casos de menors positius entre l'1 de març i el 31 de maig, també va concloure que els menors són poc transmissors.

Aquest primer estudi, els resultats del qual es van fer públics a finals d'agost, només va identificar un 3,4% d'infeccions de menor a adult.

L'anàlisi dels contactes dins les famílies, però, només va poder completar-se en 89 dels 163 casos, i en 36 famílies no es va poder assegurar qui havia contagiat qui.

 

ARXIVAT A:
Covid-19MenorsCoronavirus
Anar al contingut