Una factura del consum d'electricitat (Europa Press/Eduardo Parra)
Una factura del consum d'electricitat (Europa Press/Eduardo Parra)

El preu de la llum torna a enfilar-se a nivells mai vistos: 228,59 euros/MWh

El preu de la llum supera per tercera vegada la barrera dels 200 euros/MWh

Redacció/AgènciesActualitzat

El preu mitjà de la llum en el mercat majorista torna a enfilar-se a nivells mai vistos. Després d'una petita treva, aquest dimecres tornarà a marcar un rècord altra vegada: 228,59 euros el megawatt hora (MWh), segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat (OMIE).

És la tercera vegada que el preu de la llum supera la barrera dels 200 euros/MWh. Aquests 228,59 euros suposen un augment del 20,4% respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 189,9 euros/MWh.

El preu d'aquest dimecres són 25 euros més que dimarts i 12 més que l'anterior màxim històric, 216 euros, de divendres passat. Respecte a fa un any, el preu de la llum augmenta un 292%.

 

Un home canviant una bombeta
Un home canviant una bombeta (Europa Press/Marta Fernández)

 

El preu més alt, entre les vuit i les nou del vespre

Els 228,59 euros és el preu mitjà de la llum al llarg de tot el dia. El moment en què l'electricitat serà més cara és entre les vuit i les nou del vespre, que s'arribarà als 260 euros/MWh. En canvi, entre les tres i les quatre de la tarda es registrarà el preu més baix, 193,2 euros/MWh.

El preu mitjà de la llum és el preu que es reflecteix en la tarifa regulada, la que tenen 11 milions de consumidors a tot Espanya. És també el que serveix de referència per als 17 milions restants, els que són al mercat lliure.

L'electricitat va acabar setembre amb un preu mitjà rècord, però aquest octubre en només sis dies ja ha registrat tres dels preus més alts vistos fins ara.

La mitjana del preu de l'electricitat en el que portem d'octubre és de 186,66 euros/MWh, per sobre dels 156,14 euros/MWh de mitjana del mes de setembre, fins ara el més car de la història.

 

Un llum amb la bombeta encesa (Europa Press/Marta Fernández)


Pla de xoc per reduir la factura de la llum

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia arreu del món, com el gas, el petroli o el carbó, que fa augmentar els drets de CO2, que també es troben en màxims històrics.

El govern espanyol va aprovar a mitjans de setembre un pla de xoc per contenir temporalment aquestes pujades del preu de l'electricitat, rebaixant alguns impostos i reduint els beneficis de les elèctriques.

Algunes de les mesures són la reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la producció elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions per part de les elèctriques provinents dels anomenats "beneficis caiguts del cel".

En qualsevol cas, l'executiu adverteix que el preu de la cotització que es publica cada dia continuarà en xifres elevades, com a mínim, fins al març de l'any vinent.

 

ARXIVAT A:
EnergiaConsumEconomia de butxaca
Anar al contingut