Menys guanys per a les elèctriques, entre les mesures per rebaixar el rebut de la llum
El preu de l'energia elèctrica no para de pujar

Així vol reduir un 22% la factura de la llum el govern espanyol

El Consell de Ministres aprova reduir els beneficis de les elèctriques i rebaixar o prorrogar diversos impostos sobre l'energia elèctrica

RedaccióActualitzat

Amb el preu de la llum encara disparat -la llum costarà aquest dimecres, al mercat majorista, prop de 173 euros megawat hora-, el Consell de Ministres ha aprovat un paquet de mesures que permetin alleugerir la factura final que paguen els consumidors.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que suposarà una rebaixa mitjana del 22% mensual en la factura de la llum fins a finals d'any, que arriba fins a 30% si es té en compte la congelació fiscal aprovada al juny.

Ha assegurat, a més, que permetran complir el compromís del govern espanyol que "els consumidors paguin el 2021 una quantitat equivalent a la que van abonar el 2018".


Reducció de l'excés de retribució

Entre les principals mesures aprovades hi ha l'establiment d'un mecanisme pel qual es "minora" l'excés de retribució de les elèctriques causat per l'augment del cost del gas.

Ribera ha explicat que aquesta minoració es mantindrà fins al 31 de març de 2022, perquè els analistes de futurs calculen que aquesta "situació sense precedents" durarà fins al març de 2022.


Limitació de l'impacte del gas

Encara per atacar la situació generada per l'augment del preu del gas, el govern espanyol també ha aprovat la "limitació de l'impacte del cost del gas natural a la tarifa regulada", una mesura que es mantindrà "durant els pròxims 6 mesos".

Ribera ha remarcat que aquestes mesures beneficien els consumidors domèstics i les pimes, i ha assegurat que, sinó s'adoptessin, de cara a la tardor i l'hivern la revisió automàtica de la factura del gas representaria un augment mig de més del 28%.


Nou sistema de fixació de preus

La tercera mesura destacada que recull el decret aprovat pel Consell de Ministres és la creació d'un nou model de fixació de preus de l'electricitat, mitjançant subhastes d'energia a les quals els operadors dominants hauran de contribuir amb un percentatge de la seva capacitat de generació. La decisió afecta Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP i permetrá subhastar aquest volum d'energia perquè les petites comercialitzadores i la indústria puguin optar-hi a un preu raonable.


Mantenir la rebaixa d'impostos

També s'ha decidit la suspensió un trimestre més, fins a finals d'any, de l'impost del 7% a la producció elèctrica; i la rebaixa de l'impost especial de l'electricitat del 5,1% al 0,5%, el mínim que permet la legislació de la Unió Europea.

Ribera ha defensat que el govern espanyol aborda la "transformació del sistema energètic amb mesures estructurals i mesures socials", però "també amb mesures conjunturals" que són la resposta a una situació extraordinària.

També ha volgut remarcar que "es tracta de mesures temporals" per "abordar el que pot ser un problema aquesta tardor i aquest hivern".

La vicepresidenta tercera considera que els consumidors ja notaran a la factura de setembre els efectes d'aquest paquet de mesures.


Limitació dels cabals d'aigua

El paquet de mesures del govern també inclou una modificació de la llei d'aigües, per afavorir un "us racional" d'aquest recurs. D'una banda s'estableix una cota mínima de manteniment d'aigua per preservar l'ecosistema acuàtic i els embassaments; i de l'altra s'estableix i un cabal màxim mensual que poden turbinar les companyies hidroelèctriques, per "evitar episodies que ens han fet vergonya a tots aquest estiu".


Protecció dels vulnerables

En l'àmbit de les mesures socials, el govern espanyol ha aprovat l'ampliació de sis mesos de la prohibició de tallar el subministrament d'energia a les llars vulnerables.


Sánchez: "Reduïrem beneficis extraordinaris"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar en una entrevista aquest dilluns a TVE que rebaixarà els beneficis extraordinaris que estan tenint les empreses energètiques amb la pujada del preu de l'electricitat.

"Hi ha empreses energètiques que estan tenint uns beneficis extraordinaris. No em sembla raonable", va afirmar. "El que farem al Consell de Ministres és reduir aquests beneficis extraordinaris. S'ho poden permetre i ho redirigirem als consumidors."

Sánchez va explicar que les empreses energètiques estan tenint aquests beneficis extraordinaris perquè està apujant el preu del gas en el mercat internacional i va afegir que el que farà el govern és redirigir aquests beneficis per limitar el rebut del gas. "Posarem topall al preu del rebut del gas i, amb aquesta mesura, reduirem el rebut de la llum."

També s'allargaran les rebaixes de l'IVA - del 21 al 10% - i l'impost a la generació fins a finals d'any. Sánchez ha quantificat en 1.400 milions d'euros la pèrdua de recaptació fiscal per aquestes reduccions.

A més, s'esperen mesures per protegir els consumidors més vulnerables i que es posin límits a l'ús dels pantans que fan les hidroelèctriques.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezEnergiaEconomia de butxaca
Anar al contingut